Jøsses, de virker altså, de nye lægemidler

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Sarkomer: Undladelse af biopsi øger markant risiko for reoperation

ESMO: Overlevelse af sarkomer under tre centimeter forkortes hverken på kort eller langt sigt, hvis der ikke udføres en diagnostisk biopsi før operation. Men operationernes kvalitet daler til gengæld markant.

Et fransk forskerhold har undersøgt virkningerne af en præoperativ biopsi ved mistanke om en sarkomdiagnose hos patienter med sarkomer <= tre cm, (SArcinf3).

De præsenterede (Abstrakt 1673PD) lørdag resultaterne af deres undersøgelse på ESMO-kongressen i Barcelona.

”Retningslinjer for klinisk praksis indikerer, at tumorer <= tre cm med en mistænkt sarkomdiagnose kan foreslås til excision først uden forudgående biopsi. Vi undersøgte virkningen af ​​præoperativ biopsi på resultatet af patienter med sarkomer <= tre cm (SArcinf3) inkluderet i den landsdækkende NETSARC-database fra 2010 til 2017,” fortæller forskerne.  

NETSARC er et netværk af 26 referencesarkomcentre med finansieret af det franske sundhedsvæsen. 1.720 ud af 27.894 (6,2 procent) patienter havde et sarkom med en dokumenteret størrelse <= tre cm ved diagnose i databasen. Lokal tilbagefaldsfri overlevelse (LRFS), metastase-fri overlevelse (MFS), samlet overlevelse (OS) blev sammenlignet med logrank-testen. 

”Sammenlignet med større sarkomer var Sarcinf3 mindre hyppigt dybt siddende. Fordelingen af ​​køn og alder var ens. De hyppigste histotyper var LMS, dermatofibrosarcoma, GIST, UPS, angiosarcoma. Preoperativ biopsi blev rapporteret hos 893 af 1720 patienter (51,9 procent) af Sarcinf3 mod 68,5 procent for større tumorer (p <0,0001). Manglen på præoperativ biopsi blev ikke fundet korreleret med en øget risiko for lokal tilbagefald, metastatisk tilbagefald eller tidligere død. Imidlertid blev signifikant flere patienter genopereret, når præoperativ biopsi blev udeladt (21,9 procent mod 10,0 procent, p <0,0001). Der var signifikant flere R1 & R2-resektioner i ikke-biopsigruppen, både efter den første (p <0,0001) og efter den endelige operation (p <0,01), fremgår det blandt andet af abstractet, hvis hovedforfatter Armelle Dufresne konkluderer:

”I denne landsdækkende gruppe af 1720 patienter med sarkomer < tre cm, havde de, der opereres uden biopsi, og dem, der blev opereret efter en diagnostisk biopsi, en lignende LRFS, MFS og OS. Imidlertid var både den indledende og den endelige kvalitet af operationen værre, og frekvensen af ​​reoperation var afgørende større hos patienter, der først blev opereret uden en biopsi.”

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift