For meget Go'morgen-TV - for lidt sundhed, Heunicke

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Tarmbakterier forbedrer effekten af immunterapi hos mus

Amerikanske forskere har opdaget, at bakterier, der normalt lever i tarmen, kan ophobes i tumorer og forbedre effektiviteten af ​​CD47-immunterapi hos mus.

Undersøgelsen, der er publiceret i Journal of Experimental Medicine, antyder, at behandling af kræftpatienter med bifidobakterier (en af ​​de mest almindelige probiotiske bakterier, der kan findes i kroppen hos ​​pattedyr) muligvis kan øge deres respons på CD47-immunterapi.

CD47 er et protein, der udtrykkes på overfladen af ​​mange kræftceller, og hæmning af dette protein kan gøre det muligt for patientens immunsystem at angribe og ødelægge tumoren. Antistoffer, der er målrettet mod CD47, testes i øjeblikket som behandlinger for en lang række kræftformer i flere kliniske forsøg. Undersøgelser med laboratoriemus har hidtil givet blandede resultater. Nogle mus ser ud til at reagere på anti-CD47-behandling, mens andre ikke gør det.

Et team af forskere ledet af Yang-Xin Fu fra University of Texas Southwestern Medical Center og Ralph R. Weichselbaum fra Ludwig Center for Metastasis Research ved University of Chicago fandt i den nye undersøgelse, at responsen på behandling afhænger af typen af bakterier, der lever i dyrenes tarme.

Tumorbærende mus, der normalt reagerer på anti-CD47-behandling, reagerede ikke, hvis deres tarmbakterier blev dræbt af en cocktail med antibiotika. I modsætning hertil blev anti-CD47-behandling effektiv i mus, der normalt ikke reagerer, når disse dyr fik bifidobakterier.

Overraskende fandt forskerne, at bifidobakterier ikke bare ophobes i tarmen, de migrerer også ind i tumorer, hvor de ser ud til at aktivere en immunsignaleringsvej kaldet stimulering af interferongener (STING). Dette resulterer i produktionen af ​​yderligere immunsignalerende molekyler og aktiveringen af ​​immunceller. Når de kombineres med anti-CD47-behandling, kan disse aktiverede immunceller angribe og ødelægge den omgivende tumor.

Ud fra deres fund konkluderer forskerne, at administration af specifikke bakteriearter, eller deres konstruerede afkom, kan være en ny og effektiv strategi til at modulere forskellige immunterapier. Det åbner en ny vej til kliniske undersøgelser af virkningen af ​​bakterier i tumorer og kan hjælpe med at forklare, hvorfor nogle kræftpatienter ikke reagerer på immunterapi, mener forskerne.

NELSON-ekspert: Ingen argumenter for at forsinke screening af rygere

Hver femte danske dødsfald på grund af lungekræft ville kunne blive forhindret, hvis Danmark indfører et CT-baseret screeningsprogram for lungekræft, vurderer den hollandske screeningsekspert, Harry J. de Koning, som har udført Europas største studie nogen sinde af effekten af at screene tidligere og nuværende rygere.

Læs mere ...

Onkologisk Tidsskrift lancerer i Sverige

Medicinske Tidsskrifter,har lanceret sit første medie i Sverige, nemlig Onkologisk Tidskrift (på svensk er der kun ét "s" i Tidsskrift), som også var virksomhedens første medie i Danmark.

Læs mere ...

ASCO håber stadig at kunne afholde årsmøde trods corona

På nuværende tidspunkt planlægger det amerikanske kræftselskab ASCO fortsat at afholde sit årlige møde i Chicago, der er sat til 29. maj-2. jun, men udvikler alternative scenarier, hvis det skulle blive nødvendigt at aflyse det fysiske møde pga. COVID-19.

Læs mere ...

Laboratorieforsøg: Statiner sulter kræftceller ihjel

I laboratorieforsøg med humane celler har forskere ved Johns Hopkins Medicine i USA fundet, at statiner kan dræbe kræftceller ved at 'sulte dem ihjel'. Resultaterne forbedrer ifølge forskerne tidligere beviser for, at statiner kan være værdifulde til bekæmpelse af nogle former for kræft.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift