Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Esmo-centre tilbyder palliativ pleje

ESMO 2016: Der er 142 ESMO palliative centre over hele verden, men intet i Danmark. Bodil Abild Jespersen, formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin, siger det er svært at komme igennem med det palliative budskab og undrer sig også over, at palliation ikke er et selvstændigt speciale herhjemme.

Syv ud af ti kræftpatienter med fremskreden sygdom får tilbud om palliativ behandling på et af verdens ESMO-centre, der er udpeget som ”Designated Centres of Integrated Oncology and Palliative Care”. Det viser en undersøgelse, der blev offentliggjort på ESMO lørdag.

ESMO har udpeget 142 centre, der er førende i verden med hensyn til at indføre programmer, som integrerer onkologi og palliativ pleje. Formålet er at lindre kræftpatienters fysiske og psykiske smerter, både under behandling, og når livet lakker mod enden.

70 procent af patienterne modtog en palliativ konsultation, der fandt sted gennemsnitligt 90 dage før patientens død for ambulante patienter, og 10 dage før død for indlagte patienter.

Beskæmmende

ESMO-centrene findes over hele verden. Men ikke i Danmark. Vi har spurgt formanden for Dansk Selskab for Palliativ Medicin, overlæge Bodil Abild Jespersen, hvordan det kan være, og om det er noget, vi skulle satse på:

”I høj grad, men det er svært at komme igennem med. Det er beskæmmende, at vi blev holdt ude af den arbejdsgruppe, der lavede oplæg til Kræftplan IV,” siger hun og oplyser, at foreningen uopfordret sendte et høringssvar til Sundhedsstyrelsen, som de aldrig fik svar på.

”Vi arbejder på, at palliation kan blive et selvstændigt speciale i Danmark, som det er i England, USA og Canada. Men der er en modvilje både hos Sundhedsstyrelsen og lægeforeningen mod at oprette nye specialer,” siger Bodil Abild Jespersen, ”men samfundet ændrer sig, vi bliver flere og flere ældre, vi får mere behandling, og folk bliver holdt længere i live, så vi har endnu mere brug for lindrende behandling.

Palliation er også omkostningseffektivt, og man kunne måske skifte fokus fra dyr, livsforlængende kemoterapi til en bedre livskvalitet med palliation i den sidste tid.”

Dobbelte specialister

ESMO har via et spørgeskema evalueret karakteristika og niveauet for integration af palliativ pleje i centrene. Det viser sig, at 90 procent har konsultation-teams i selve centret, og 88 procent har ambulante klinikker for palliativ pleje. 71 procent af ESMO-centrene har senge, der er dedikeret til akut pleje, og 50 procent tilbyder palliativ pleje. 

95 procent af centrene havde interdisciplinære teams, og 65 procent havde  dobbelt certificerede palliative onkologer, der var både cancerspecialister og palliative specialister.

Alle ESMO-centrene har forskningsprogrammer, og smerter er det hyppigste emne.  ESMO-centrene satser også stærkt på uddannelse, blandt andet med fellowships, palliativt curriculum for fellows og videreuddannelse for onkologer.

ESMO2016

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.