Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Bivirkninger ved immunterapi undervurderes

ESMO 2016: Et betydeligt antal undersøgelser af målrettede behandlinger og immunterapi afslører ikke det reelle omfang af utilsigtede hændelser, især indberetning af tilbagevendende eller sene toksiciteter og varigheden af de bivirkninger.

Det viser en undersøgelse fra Hoved og hals-afdelingen på Fondazione IRCCS - Istituto Nazionale dei Tumori, Milano, hvor forskere har gennemgået 81 forsøg med målrettede behandlinger og immunterapi, der er godkendt af det amerikanske FDA mellem år 2000 og 2015.

"Rapportering af bivirkninger fra kliniske forsøg med nye midler er afgørende for at informere læger og patienter om medicins sikkerhedsprofil og hvad man kan forvente, når man starter en behandling," siger chefforsker Dr. Paolo Bossi, der præsenterer undersøgelsen på den europæiske onkologikongres, ESMO, i København.

Hver udgivelse blev vurderet efter en 24-punkts scorekort baseret på Consolidated Standards of Reporting Trials (CONSORT) vejledningen.

Mere end 90 procent af forsøgene scorede dårligt i deres rapportering af tilbagevendende og sene toksiciteter, samt rapporteringen af varigheden af bivirkninger.

86 procent af forsøgene rapporterede ikke i tilstrækkelig grad om tidspunktet for den uønskede hændelse og 75 procent rapporterede kun om bivirkninger, der forekom med en frekvens over en fast tærskel.

Mere end halvdelen af de analyserede forsøg viste begrænsninger i metoden til at præsentere bivirkninger og i at beskrive de toksiciteter, der fører til behandlingsstop. Dosisreduktion på grund af bivirkninger blev ikke rapporteret i en tredjedel af forsøgene.

"Toksicitet af målrettede midler og immunterapi er naturligvis forskellige fra de toksiciteter vi er vant til at observere og behandle på grund af kemoterapi, og der er nogle aspekter af toksicitet ved disse nyere midler, som vi ikke er så godt informeret om," siger dr Bossi.

Han fremhæver spørgsmålet om varigheden af en utilsigtet hændelse - den såkaldte "tredje akse" (de andre er sværhedsgraden og hyppigheden) i vurderingen af toksicitet - som ikke regelmæssigt tages med i betragtning, når et nyt lægemiddel kommer på markedet.

Han mener dog, det er opmuntrende at se en tendens til forbedret indberetning af bivirkninger i de seneste år. Desuden er der kommet nye instrumenter, som kan hjælpe læger til at forbedre kvaliteten af uønskede hændelser og hjælpe dem med at drøfte mulige toksiciteter med deres patienter.

"Den vigtigste og mest innovative er PRO-CTCAE’s form, som er den patientrapporterede resultatversion af Common Toxicity Criteria for Adverse Events, og som giver læger mulighed for at indsamle symptomer, som patienterne selv rapporterer, inklusive sværhedsgraden, intensitet og symptomernes indflydelse på deres livskvalitet.

Man bør huske på, at der er beviser for, at rapportering om toksicitet baseret på klinikeres rapporter konsekvent fører til underrapportering af bivirkninger og sværhedsgraden af disse begivenheder, når man sammenligner med patienters egne indberetninger," siger dr. Nathan Cherny fra Shaare Zedek Medical Center i Jerusalem i en kommentar til undersøgelsen.

 

”Disse resultater støtter yderligere forslaget om radikalt at revurdere indsamling og rapportering af utilsigtede hændelser så patient-rapporterede data vægtes højere," siger han.

ESMO2016

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.