Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Trodelvy plus Keytruda viser høj respons ved metastatisk blærekræft

Behandling med Trodelvy (sacituzumab govitecan) plus Keytruda (pembrolizumab) har en høj responsrate og en håndterbar toksicitetsprofil hos patienter med metastatisk blærekræft (mUC), som er progredieret efter platinbaseret kemoterapi.

Det viser den primære analyse af fase II-studiet TROPHY-U-01’s kohorte 3.

I TROPHY-U-01, hvis resultater er publiceret i Journal of Clinical Oncology, deltog mUC-patienter, som ikke responderede på behandling med checkpoint-inhibitor og havde mUC-progression efter platinbaseret kemoterapi. Patienterne deltog enten i den metastatiske setting eller ≤12 måneder i den (neo)adjuverende setting.

Patienterne fik 10 mg/kg Trodelvy én gang på dag et og otte og 200 mg Keytruda én gang på dag et i 21-dages cyklusser. Det primære endepunkt var objektiv responsrate (ORR), og sekundære endepunkter inkluderede klinisk fordelsrate (CBR), varighed af respons (DOR), progressionsfri overlevelse (PFS) samt sikkerhed.

TROPHY-U-01’s Kohorte 3 inkluderede 41 patienter med en gennemsnitsalder på 67 år. 83 procent var mænd, og 78 procent havde viscerale metastaser [29 procent lever]). Ved en gennemsnitlig opfølgning på 14,8 måneder var ORR 41 procent (95 procent CI, 26,3 til 57,9; 20 procent komplet responsrate). CBR var 46 procent (95 procent CI, 30,7 til 62,6), og median DOR var 11,1 måneder (95 procent CI, 4,8 til ikke estimerbar [NE]).

Den gennemsnitlige PFS var 5,3 måneder (95 procent CI, 3,4 til 10,2), og den gennemsnitlige samlede overlevelse var 12,7 måneder (interval, 10,7-NE).

Grad ≥3 behandlingsrelaterede bivirkninger forekom hos 61 procent af patienterne, og demest almindelige var neutropeni (37 procent), leukopeni (20 procent) og diarré (20 procent).

I øjeblikket er Keytruda standardbehandling til patienter med mUC, som progredierer efter førstelinjes platinbaseret kemoterapi, men kun omkring en femtedel af patienterne responderer på behandlingen.

Trodelvy er et trofoblastcelleoverfladeantigen-2-rettet antistof-lægemiddelkonjugat. Behandlingen er godkendt til behandling af patienter med lokalt fremskreden eller metastatisk blærekræft, som tidligere har modtaget platinbaseret kemoterapi og en checkpoint-inhibitor.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.