Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Keytruda godkendt som adjuverende behandling af modermærkekræft

Keytruda (pembrolizumab)er blevet godkendt af Europa-Kommissionen som adjuverende behandling af voksne efter kirurgisk fjernelse af stadium III-melanom, der har ramt lymfeknuderne.

Godkendelse er baseret på data fra fase 3-forsøget EORTC1325/ KEYNOTE-054, der er lavet i samarbejde med Den Europæiske Organisation for Forskning og Behandling af Kræft (EORTC).

Opdaterede analyser, udført på anmodning af Det Europæiske Lægemiddelagentur, viste, at Keytruda signifikant forlænger den recidiveringsfri overlevelse (RFS), hvilket reducerede risikoen for sygdomsgenopblussen eller død med 44 procent sammenlignet med placebo i den samlede population af patienter med resekteret, højrisiko stadium III melanom (HR = 0,56; 98% Cl, 0,44-0,72; p <0,0001).

"Denne godkendelse, som er den første for Keytruda som adjuverende behandling i EU, bygger videre på Keytrudas virkninger mod avanceret og metastatisk melanom," siger dr. Scot Ebbinghaus, vicepræsident for klinisk forskning, MSDs Research Laboratories.

Godkendelsen tillader markedsføring af Keytruda til denne nye indikation i alle 28 EU-lande plus Island, Lichtenstein og Norge i den godkendte dosis på 200 mg hver 3. uge indtil sygdomsgenopblussen, uacceptabel toksicitet eller i op til et år.

Keytruda er også godkendt i Europa som monoterapi til behandling af avanceret melanom, der har udviklet metastaser eller ikke kan fjernes kirurgisk, hos voksne.

"Melanompatienter, især dem med fase III-sygdom, har ofte stor risiko for genopblussen, og samarbejdsstudiet fra EORTC og MSD viste en signifikant reduktion i risikoen for kræft, der vender tilbage efter operationen," siger dr. Alexander Eggermont, studets chefforsker, der er generaldirektør ved Gustave Roussy Cancer Institute og professor i onkologi ved Université Paris Saclay.

"Denne godkendelse som adjuverende behandling markerer endnu en vigtig milepæl i behandlingen af ​​melanom."

Kultur

  • Moderne vaccinemodstanderes forklaringer hviler på 250 år gamle argumenter

    BØGER: Det er forkert at tro, at vaccinemodstandere kun er uvidende sølvpapirshatte, som bare mangler noget bedre information, for der er mange andre sociale, kulturelle og politiske mekanismer i spil end blot modstand mod vaccination som sådan. Det fastslår ny, spændende og perspektivrig bog om vaccinemodstanderes historie fra de første koppevacciner til coronavaccinerne i dag.

  • Geisling stærkt tilbage: Underholdende, dramatisk og interessant

    TV: DR’s TV-læge Peter Qvortrup Geisling er stærkt tilbage med sæson 3 i sin TV-dokumentar serie fra Rigshospitalet, hvor især nye medarbejdere, men også enkelte gengangere fra tidligere sæsoner, endnu engang viser os rimeligt vilde scener fra deres travle hverdag i den hvidkitlede verden. 

  • Overlægernes formand: Jeg ville virkelig gerne kunne synge opera

    KULTUR-TEMPERATUR: Overlægernes formand Susanne Wammen drømmer om at kunne synge opera. Men hun må nøjes med at gå i Operaen og se 'Tryllefløjten' i stedet. Det var til gengæld også en stor, og utraditionel, kulturoplevelse.  

  • Børnenes TV-læge har skrevet ambitiøs bog om kroppen til børn

    BØGER: Børnenes TV-læge fra DR Ramasjang, Sandra Meinich Juhl, er vild med den menneskelige krop og formidling af sundhedsvidenskab til børn. To passioner, som det er lykkedes hende at omsætte til en omend noget krævende, så alligevel imponerende velinformerende bog til børn, som herefter vil forstå mere om kroppens måder at fungere på end de fleste.

  • Veloplagt podcast gør patienter klogere på psykiatrien

    PODCAST: Hvad gør man, hvis man som psykiater igen og igen oplever mismatch mellem patienternes forventninger til psykiatrien, og det psykiatrien kan levere? Man laver selvfølgelig en podcast om psykiatri, der gør op med misforståelser og fejlinformation. Podcasten er godt selskab, men spørgsmålet er, om den rammer sin målgruppe.

  • Regionsrådsformand Lars Gaardhøj har flair for at tegne

    KULTUR-TEMPERATUR: Region Hovedstadens regionsformand Lars Gaardhøj bliver mindet om sit ansvar over for patienterne via en podcast med kræftramt skuespiller. Derudover kan han lide at tegne bygninger og huse, når han en sjælden gang har ledige hænder.

  • Jens Juul Holst har skrevet beskeden erindringsbog om den svære vej til Wegovy og Ozempic

    BØGER: Professor Jens Juul Holst fortæller i ny velfortalt og vigtig bog om, hvordan han og hans team opdagede GLP-1’s rolle i regulering af blodsukkeret i 1980’erne, og hvordan han og andre forskere siden har arbejdet intenst på at omsætte opdagelsen til lægemidlerne Ozempic og Wegovy.

  • Ny dansk podcastserie om sundhed kaster kritisk lys på sundhedsmyndighederne

    PODCAST: Læge Alexander Mackenzie og ernæringsterapeut Patricia Højbo har lanceret en ny podcastserie om sundhed og sygdom med fokus på viden, de mener mangler i sundhedsvæsenet. Serien har et ofte subjektivt syn på sundhed, en lidt for sludrende stil, og værten er for ukritisk. Alligevel er serien veloplagt og kan være værd at lytte til.

  • Podcast-aktuel psykiater: Vi læger er sjove at gøre grin med, fordi vi har magt

    PODCAST: Gennem comedy-foredrag sætter psykiater Andreas Hoff fingeren på lægestandens og sundhedsvæsenets ømme punkter. På det seneste har han meldt sig ind i debatten ved at udgive podcasten ’Mens du venter’, der henvender sig til alle, der venter på at få tid hos en psykiater, og som generelt er nysgerrige på psykiatrien og psykisk sygdom.

  • Er stråmandsklinikker en måde at tisse i bukserne på for at holde varmen?

    TV: Danske lægehuse drives i stigende grad af store udenlandske koncerner, hvilket har medført, at patienter i udkantsområderne ofte ikke kan møde en egen læge, men i stedet tilses af sygeplejersker. Sætter de udenlandsk ejede klinikker profit over patientsikkerhed og behandlingskvalitet, spørger to vigtige og tankevækkende programmer.