Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Immunterapi inden BRAF-hæmmer forbedrer overlevelsen ved modermærkekræft

Immunterapi inden målrettet behandling med BRAF-hæmmer forbedrer den samlede overlevelse og progressionsfri overlevelse ved metastatisk melanom.

Det er konklusionen af det amerikanske Fase III-studie DREAMseq, udført af ECOG-ACRIN Cancer Research Group, hvis resultater blev præsenteret 16. november 2021 ved American Society of Clinical Oncology (ASCO) Virtual Plenary Series.

I studiet blev 265 deltagere med metastatisk melanom inddelt i to grupper, der indledningsvist skulle behandles med henholdsvis målrettet terapi og immunterapi.
Efter den første behandling skulle deltagerne modtage den anden behandlingsform. Undersøgelsens endepunkt var samlet overlevelse.

Den målrettede terapi bestod af Tafinlar (dabrafenib) og Mekinist (trametinib), som hæmmer funktionen af ​​proteiner forbundet med melanomets BRAF-mutation, hvilket fører til direkte tumorcelledød.
Immunterapien bestod af ipilimumab og nivolumab, som fungerer ved at deaktivere kræftens forsvarsmekanismer og derved frigøre kroppens antitumorimmunitet.

Forskellen på de to behandlingsarme var så tydelig, at studiet blev stoppet før tid - efter to år, hvor 59 procent af den samlede patientpopulation fortsat var i live.  

Overlevelsesraten for personer, som først havde modtaget immunterapi, var 72 procent, mens overlevelsesraten for dem, der først havde modtaget målrettet behandling, var 52 procent.

Studiets resultater viste desuden, at progressionsfri overlevelse var længst hos patienter, der først blev behandlet med immunterapi og derefter målrettet behandling.

På baggrund af den klare overlevelsesfordel ved at starte med immunterapi, der ikke er afhængig af at have en BRAF-mutation, mener forskerne bag studiet, at alle patienter med metastatisk melanom, der ikke har komplikationer, bør behandles først med immunterapi.

Kultur