Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nivolumab plus ipilimumab i førstelinje ganske sikker for hårdt ramte NSCLC-patienter

WCLC: En kombination af de to immunterapier Opdivo (nivolumab) og Yervoy (ipilimumab) er ganske sikker som førstelinjebehandling af NSCLC-patienter med komorbiditeter.

Det viser resultaterne af Checkmate 817-studiet, der søndag blev præsenteret (Abstrakt OA04.02) på WCLC-IASCL kongressen i Barcelona.

CheckMate 817 blev startet fordi data er begrænset om sikkerhed og virkning af immunterapi hos patienter med avanceret NSCLC med andre komorbiditeter såsom hjernemetastaser, lever- og nyre-forringelser samt HIV.

Undersøgelsens resultater blev præsenteret af dr. Fabrice Barlesi fra Aix-Marseille University i Frankrig og er baseret på to grupper af patienter, der havde ubehandlet avanceret NSCLC.

Gruppe A1 bestod af 198 patienter med en ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) score på PS 2 eller ECOG PS 0–1 med asymptomatisk ubehandlet hjernemetastaser, nedsat lever- eller nyrefunktion eller HIV.

Den anden gruppe (A) bestod af 391 patienter og havde en ECOG på PS 0–1.

En ECOG PS 2-score angiver, at patienten er ambulant og i stand til at tage sig af sig selv men ikke kan deltage i de fleste arbejdsaktiviteter.

En ECOG PS 1-score angiver, at patienten er ambulant og i stand til at udføre de fleste aktiviteter, mens en patient med PS 0 stort set ikke har nogen begrænsninger.

Patienter med kendte EGFR-mutationer eller ALK-translokationer, der er følsomme over for tilgængelig målrettet terapi, blev udelukket fra begge grupper. Hver gruppe modtog nivolumab-flad dosis plus ipilimumab-vægtbaseret lav dosis i to år eller indtil patienterne opnåede sygdomsprogression eller uacceptabel toksicitet.

Resultaterne viser, at begge grupper af patienter oplevede stort set de samme behandlingsrelaterede bivirkninger.

15 procent i den hårdest ramte gruppe (A1) måtte tages af behandlingen grundet bivirkninger, mens det samme gjaldt 18 procent i gruppe A.

Behandlingsresponsen (ORR) var kun 25 procent i den hårdest ramte gruppe, A1, og 35 procent i gruppe A. Progressionfri overlevelse (PFS) var også kortere i gruppe A1 end gruppe A.

Resultaterne viste, at patienter i gruppe A1 med komorbiditeter havde en ORR på 37, mens ECOG PS2-patienterne i A1 kun havde en ORR på 19 procent.

Bemærkelsesværdigt havde hele 57 procent af patienterne i A1 stadig en response på medicinen et år efter behandlingens start (DOR).

"Førstelinje fladdosis nivolumab plus vægtbaseret ipilimumab viste en konsistent sikkerhedsprofil i specielle populationer med avanceret NSCLC, inklusive dem med ECOG PS 2. Patienter med enten høj TMB eller højere tumor-PD-L1-ekspression syntes at udvise forbedret effektivitet," konkluderer Barlesi.

 

Kultur