Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Alectinib øger overlevelse signifikant

Ny forskning viser, at Alectinib øger den progressionsfrie overlevelse signifikant hos patienter med ALK-muteret lungekræft.

Alectinib, en targeteret lægemiddelkandidat rettet mod ALK-muteret lungekræft, øger signifikant den progressionsfri overlevelse hos japanske patienter med uhelbredelig ikke-småcellet lungekræft, der er karakteriseret ved en mutation i ALK-genet. Det viser resultater fra et japansk klinisk head-to-head studie (H2H-studiet J-ALEX) med alectinib versus crizontinib, der blev præsenteret på den amerikanske kræftkongres, ASCO 2016. 

Resultaterne indikerer samtidig, at alectinib kan have særlig gavn for patienter med metastaser i hjernen. ALK-muterede lungekræftpatienter behandles i dag typisk med ALK-hæmmeren crizotinib som monoterapi i 1. linje. 

Men resultater baseret på en interimanalyse af J-ALEX-studiet viser altså en statistisk signifikant forlænget progressionsfri overlevelse (PFS) for alectinib sammenlignet med crizotinib.  Således var PFS minimum 20,3 mdr. (median ikke nået) ved behandling med alectinib, mens den mediane PFS for crizotinib var 10,2 måneder. 

Risikoen for sygdomsforværring eller død var reduceret med 66 procent for alectinib sammenlignet med crizotinib ([HR]=0.34, 99 procent CI: 0.17-0.70, p<0.0001). Endvidere konkluderede analysen, at alectinib havde en favorabel bivirkningsprofil, sammenlignet med crizotinib.

Forskerne bag J-ALEX-studiet præsenterede desuden på ASCO en subgruppeanalyse af 14 patienter, der havde hjernemetastaser ved studiestart. Analysen indikerede en gavnlig effekt af alectinib sammenlignet med crizotinib. 

J-ALEX er et open-label, randomiseret, fase III-studie, som sammenlignede effekt og sikkerhed for alectinib mod crizotinib. Studiet omfattede 207 patienter med ALK-positiv, avanceret eller tilbagevendende ikke-småcellet lungekræft, som ikke tidligere var behandlet med ALK-hæmmere.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.