Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Miljøet omkring lungetumorer forudsiger patienters forløb

Den molekylære sammensætning af det miljø, der omgiver kræftcellerne i lungetumorer, kan fortælle noget om, hvilke patienter der sandsynligvis vil udvikle aggressive tumorer.

Det viser en ny undersøgelse, hvis resultater potentielt kan bruges til at udvikle biomarkører til at bestemme, hvilke patienter der kan have gavn af mere aggressiv og målrettet behandling.

Fokus i undersøgelsen, som er publiceret i BMC Genome Medicine, var, hvordan miljøet omkring tumoren (’matrixen’), ændrer sig ved planocellulært lungekarcinom (den næstmest udbredte type lungekræft), og hvordan dette kan gøre tumorer mere aggressive. Håbet var, at den viden kunne bruges til at hjælpe med at bestemme en patients prognose.

I undersøgelsen undersøgte forskerholdet den molekylære sammensætning og proteinsammensætning af matrixen omkring planocellulært karcinom lungetumorer i vævsprøver. Forskerne opdagede blandt andet, at en vigtig komponent i dette miljø er den såkaldt ’ekstracellulære matrix’, som er et 3D-netværk af omkring 300 kernemolekyler. Denne matrix er til stede i alle væv i kroppen, hvor den normalt giver strukturel og funktionel støtte til at holde celler sammen. Men i kræftformer er matrixen fundamentalt ændret, og disse ændringer kan fremme tumorvækst.

"Tumorer er et økosystem, der består af kræftceller, der holdes sammen af ​​matrixen. Det er denne matrix, som vi tror, ​​støtter kræftceller til at blive ved med at vokse og sprede sig, hvilket bidrager til et dårligt resultat for nogle patienter. Men vi havde ikke rigtigt en forståelse af, hvordan matrixen ser ud, eller hvorfor den gør lungekræft resistent over for behandling. Hvis vi kan forstå den del af tumoren, kan vi udvikle mere effektive måder at behandle patienter på ved at målrette den måde, hvorpå matrixen gør kræften mere aggressiv,” siger førsteforfatter til undersøgelsen Amelia Parker til EurekAlert!

Forskerne identificerede to tumormatrixprofiler; den ene, hvor patientprognosen var god, og den anden, hvor patienterne klarede sig dårligt. Disse matrixprofiler ser ud til at blive etableret tidligt i initieringen af ​​tumoren og fortsætter efterhånden, som tumoren vokser, hvilket kontrollerer, hvordan tumoren vil reagere på kemoterapibehandling. Tumormatrixen hos patienter, der klarede sig dårligere, havde flere kollagenproteiner og mere fibrose (stivning af tumorstrukturen), hvilket tyder på, at tumormatrixen omdannes for at beskytte sig selv mod behandling.

Forskerholdet fandt også ud af, at selvom adenocarcinomer og pladecellecarcinomer ligner hinanden i klinikken, er de ret forskellige i deres matrixsammensætning.

"De to tumorer ser meget ens ud under mikroskopet og behandles typisk på samme måde, men er meget forskellige på molekylært niveau. Dette kaster lys over, hvorfor nogle patienters sygdom skrider frem, mens andres ikke gør, og hvordan vi kan være i stand til at stratificere patienter for at give en mere personlig behandling," siger leder af forskerholdet Thomas Cox, som er chef for Matrix and Metastasis lab hos Garvan, Australien.

Det næste trin for forskerne er et klinisk forsøg med afprøvning af behandlinger, der kan forhindre ’matrix-ombygningen’ hos lungekræftpatienter og forbedre deres respons på behandling.

 

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.