Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

LAG-3-protein viser lovende aktivitet i PD-1/PD-L1-resistente NSCLC-patienter

ELCC: Det opløselige ’first-in-class’ LAG-3-protein eftilagimod alpha (IMP321 efti) demonstrerer lovende anti-tumoraktivitet, når det administreres sammen med Keytruda (pembrolizumab) i patienter med fremskreden ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) med resistens over for førstelinjebehandling med PD1/PD-L1-hæmmere.

Det viser de endelige data fra fase II-studiet TACTI-002, der blev præsenteret på en mini oral-session fredag d. 31. marts på den europæiske lungekræftkongres ELCC 2023 (abstract #11MO). Det er data fra B-delen af TACTI-002, der blev præsenteret på kongressen, og i abstractet konkluderer forskerne bag studiet, at ”eftilagimod alpha plus pembrolizumab er en sikker behandling, og den viser lovende tegn på anti-tumoraktivitet i NSCLC-patienter med resistens over for PD-1/PD-L1-hæmmere, hvilket rejser et behov for yderligere undersøgelser.”

Resistens over for førstelinjebehandling med PD1/PD-L1-hæmmere er en udfordring for patienter med fremskreden NSCLC, da mulighederne for effektiv andenlinjebehandling er begrænsede. Især hvis patienterne har fået PD-1/PD-L1-hæmmere i kombination med kemoterapi upfront. Behandling med opløselige LAG-3-proteiner kan imidlertid tilsyneladende gøre patienterne følsomme over for PD1/PD-L1-behandling igen ved at aktivere antigenpræsenterende immunceller og CD8 T-celler.

Eftilagimod alpha er det første opløselige LAG-3-protein, som blev udviklet og afprøvet i et klinisk setup. Foruden NSCLC afprøves eftilagimod alpha i kombination med paclitaxel også i patienter med metastatisk brystkræft i fase IIb-studiet AIPAC. Også her har stoffet vist meget lovende takter.

Flest opnår aftagende tumorvækst

TACTI-002 inkluderede 36 patienter med metastatisk NSCLC. Patienterne var alle resistente over for førstelinjebehandling med PD1-PD-L1-hæmmere. Patienterne havde både en planocellulær og non-planocellulær histologi, og alle PD-L1-subgrupper var inkluderet i studiet. 28 procent af patienterne havde fået behandling med PD1/PD-L1 monoterapi upfront, mens de resterende 72 procent havde fået en PD1/PD-L1-hæmmer i kombination med kemoterapi.

Patienterne blev behandlet med eftilagimod alpha (30 mg SC Q2W i otte treugers serier og herefter Q3W i op til et år) plus pembrolizumab (200 mg IV Q3W i op til to år). Patienterne blev scannet hver niende uge, og billederne blev evalueret lokalt.

Data viser, at patienterne mediant fik syv doser eftilagimod alpha og fem doser pembrolizumab. Ved data cutoff var den objektive responsrate 8,3 procent, mens sygdomskontrolraten (DCR) var 33 procent. Tumorvækstkinetik (TGK)-analyse blev udført på patienter, hvor data var tilgængelige på de samme læsioner fra tidligere mislykket behandling og efter baseline. Størstedelen af patienterne (83 procent) oplevede enten aftagende tumorvækst (50 procent) eller svind af target-læsionernes størrelse (33 procent).

Den mediane progressionsfri overlevelse (PFS) var 2,1 måneder med en PFS-rate ved seks måneder på 25 procent. 44 procent af patienterne var fortsat i live ved 12 måneder med en median samlet overlevelse (OS) på 9,7 måneder. De mest almindelige bivirkninger (>15 procent) var nedsat appetit (33 procent), dyspnø (31 procent), hoste (28 procent), generel svaghed og træthed (22 procent), fatigue (19 procent), ledsmerter (17 procent) og vægttab (17 procent).

Kultur