Frysebehandling har imponerende langvarig effekt mod tidlig nyrekræft

Frysebehandling af små nyretumorer medfører få tilbagefald og høj overlevelsesrate.

Det viser de første danske data indsamlet over en længere periode.

Resultaterne er udgivet i Scandinavian Journal of Urology, og de viser, at kun seks procent af patienterne fik tilbagefald i op til 10 år. Samtidig døde kun tre procent af patienterne som følge af nyrekræft i løbet af opfølgningsperioden.

”Frysebehandling er en mere skånsom behandling end kikkertkirurgi, som typisk vil være alternativet. Der er tale om ambulant behandling, og patienterne går hjem igen samme dag. I dag efterspørger flere af vores patienter faktisk frysebehandlingen, selv om de godt kunne blive opereret,” siger Tommy Kjærgaard Nielsen. Han er hovedforfatter til studiet, afdelingslæge på Urinvejskirurgi på Aarhus Universitetshospital og klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.     

International diskussion 

De danske resultater bidrager til et internationalt forskningsfelt, der stadig er meget begrænset. Der findes for eksempel ingen randomiserede, kliniske studier, hvor man har trukket lod mellem henholdsvis frysebehandling og kirurgi til den samme type af patienter.     

I amerikanske og europæiske retningslinjer anbefaler man generelt kirurgi, da tidligere reviews har vist dårligere resultater med frysebehandling. Men det skyldes, ifølge Aarhusforskerne, at behandlingen typisk er blevet tilbudt til de sygeste patienter, der ikke kan tåle kirurgi og dermed har en dårligere prognose.    

”På Aarhus Universitetshospital har vi hovedsageligt tilbudt frysebehandling til vores patienter, og her kan vi se, at resultaterne af frysebehandlingen er fuldt på højde med kirurgi. Tilmed er den mere skånsom for patienterne,” siger Tommy Kjærgaard Nielsen og fortsætter:  

”Derfor anbefaler vi, at man drøfter muligheden for frysebehandling med patienterne. Ikke mindst med de patienter, hvor en anden sygdom kunne øge risikoen for komplikationer i forbindelse med kirurgiske indgreb.”

Frysebehandling mod nyrekræft blev indført på Aarhus Universitetshospital tilbage i 2005 som det første sted i Danmark, og i dag behandler hospitalet cirka 130 patienter om året fra Region Midt og Region Nord. Behandlingen kan tilbydes patienterne, hvis kræftknuden maksimalt er fire cm.