Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Professor: Screeningsstudie får ikke indflydelse på dansk praksis

ASCO-GU: Et amerikansk studie viser, at en reduktion i antallet af PSA-screeninger i perioden 2008 til 2016 faldt sammen med en stigning i antallet af mænd diagnosticeret med metastatisk prostatakræft i samme periode. Studiet kommer ikke til at rykke ved den konservative anvendelse af PSA herhjemme, fastslår ekspert.

Det nye amerikanske studie blev præsenteret ved den amerikanske kræftkonference ASCO GU. Studiet fandt, at den gennemsnitlige procentdel af mænd i alderen ≥ 40 år, som blev screenet for prostatakræft ved måling af prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet i perioden 2008 til 2016, var faldet fra 62 procent til 51 procent i løbet af opfølgningsperioden. I den samme periode var det gennemsnitlige antal mænd diagnosticeret med metastatisk prostatakræft (justeret for alder) steget fra 6,4 til 9,0 per 100.000.  

Som reaktion på data udtalte professor Robert Dreicer, der er ASCO-ekspert i gynækologiske og urologiske kræftformer, at færre PSA-screeninger lader til at komme med den pris, at flere mænd præsenterer sig med metastatisk prostatakræft på diagnosetidspunktet. Hans opfordring lød derfor, at patienter burde diskutere fordele og ulemper ved PSA-screening med deres læge.

Ingen ændringer i dansk praksis

Den påviste stigning i metastatisk prostatakræft i USA efter en reduktion i PSA-screeningsaktiviteten, er ifølge Michael Borre, professor i prostatakræft og formand for De Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG), ikke et overraskende fund. En tilsvarende konklusion blev nemlig draget i det store Europæisk screeningsstudie (The European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer, ERSPC), hvor mere end 180.000 mænd blev screenet med rektaleksploration (DRE), PSA og transrektal ultralydsskanning (TRUS).

”I det europæiske studie fandt man en reduktion af død af prostatacancer inden for en tiårig periode, men denne gevinst stod ikke mål med de skader, som overdiagnosticering og overbehandling samtidig medførte. Det er bl.a. dette studie, som lå til grund for, at man i USA gik fra ’at anbefale’ til ’ikke at anbefale’ PSA-screening – hvilket fortsat er tilfældet i Danmark,” skriver Michael Borre i en mail til Onkologisk Tidsskrift.

Og sådan bliver det ved med at være, konstaterer han i sit skriftlige svar:

”Diagnostiske strategier, herunder screening for PSA, har været kontroversielle lige siden PSA-proteinet blev oprenset for mere end fire årtier siden, og den hyppige opportunistiske PSA-screening er individbaseret test initieret af patienten eller lægen af ​​specifikke årsager. Det medfører risiko for henholdsvis overdetektering og underbehandling(...). De nye amerikanske data kommer ikke til at betyde, at vi i Danmark vil ændre vores hidtidige konservative anvendelse af PSA,” lyder det.

Stor variation staterne imellem

I det amerikanske studie har forskerne opgjort den aldersjusterede incidens af metastatisk prostatakræft på diagnosetidspunktet (per 100.000 mænd) på baggrund af data fra ’North American Association of Central Cancer Registries’ indsamlet i perioden 2002 til 2016 fordelt på stater. Forskerne opgjorde ligeledes estimater for PSA-screening for hver stat indsamlet via ’Behavioral Risk Factor Surveillance System’; en database, der indeholder informationer om mænd i alderen ≥ 40 år indsamlet hvert andet år siden 2002. Ud fra disse data kunne forskerne sammenholde incidensen af metastatisk prostatakræft med andelen af mænd, der havde fået foretaget en PSA-screening i hver enkelt stat.

Data viser, at der var signifikant variation staterne imellem, hvad angik andelen af mænd, som rapporterede, at de havde fået foretaget PSA-screening (40,1 – 70,3 procent). Der var ligeledes signifikant variation staterne imellem i forekomsten af metastatisk prostatakræft på diagnosetidspunktet efter justering for alder (interval 3,3 til 14,3 per 100.000 mænd). Statistiske analyser af data viste, at reduktioner over tid i PSA-screening var associeret med en stigning i forekomsten af metastatisk prostatakræft ved diagnose. Data viste ydermere, at der i de stater, som havde den største reduktion i screening, kunne observeres en tendens til større stigning i forekomsten af metastatisk sygdom på diagnosetidspunktet.  

U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) anbefaler i deres guidelines fra 2008-2012 ikke PSA-screening uanset alder. I 2018 blev guidelines imidlertid opdateret, og i den opdaterede version anbefales det, at mænd i alderen 55 til 69 år efter samtale med en læge træffer en individuel beslutning om, hvorvidt de ønsker at blive PSA-screenet. Det anbefales desuden, at mænd over >70 år systematisk bliver screenet for PSA.   

I de gældende danske guidelines for screening og tidlig detektion af prostatakræft anbefales systematisk og opportunistisk screening af prostatakræft ikke. En PSA-test kan dog ”tilbydes den velinformerede, familiært disponerede mand > 45 år i god almentilstand med en forventet levetid >10-15 år” og desuden kan PSA-test ”ved påvist BRCA2 mutation tilbydes mænd > 40 år med en forventet levetid >10-15 år”, lyder det.

MR-scanning kan ændre opsporingsstrategi

Det amerikanske studie forholder sig til en tidsperiode, hvor PSA var det eneste diagnostiske redskab, man havde til rådighed til at stille prostatakræftdiagnosen. De senere år har flere studier imidlertid demonstreret, at der er fordele ved at anvende MR-scanninger af prostata til selektion af mænd, hvor der er en mistanke om prostatakræft, til biopsi.  

”Det vil nødvendigvis føre til, at vi kommer til at forholde os til en udbredt opportunistisk MR-baseret screening – med eller uden evidens fra kliniske randomiserede forsøg. Forsøg, som har været så afgørende for de aktuelle anbefalinger til PSA-screening,” skriver Michael Borre.

Han fortsætter:

”Baseret på sygdommens naturhistorie og erfaringer fra de store randomiserede PSA-screeningsforsøg bliver vi ikke desto mindre nødt til at vente mindst et årti på at opnå de nødvendige resultater herfra. Dette ’videns-vakuum’ gør veldesignede og evidensbaserede beslutningsanalytiske modeller ekstremt vigtige – ikke kun for designet af de nødvendige forsøg, men også som indikator for, hvordan vi bedst handler, indtil forsøgenes resultater er tilgængelige.”

 

Kultur

  • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

    BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

  • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

    BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

  • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

    MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

  • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

    BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

  • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

    PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

  • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

    KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

  • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

    BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

  • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

    PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

  • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

    BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.

  • Hernings kulturtilbud overrumplede Karin Friis Bach

    KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange kommer store kulturoplevelser til én, når man mindst venter det. Bare spørg den centrale sundhedspolitiker Karin Friis Bach fra Det Radikale Venstre.