Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Testikelkræft medfører ofte kroniske helbredsproblemer for overlevende

ASCO 2017: Overlevende efter testikelkræft med lavt testosteron-niveau er mere tilbøjelige til at have en række kroniske sundhedsproblemer, herunder højt blodtryk, diabetes, erektil dysfunktion og angst eller depression.

Det viser en stor amerikansk undersøgelse, der lørdag bliver præsenteret på ASCO 2017 i Chicago. (LBA10012)

Mohammad Issam Abu Zaid

Resultaterne viste, at 38 procent af 491 testikelkræftoverlevende har lavt testosteronniveau (hypogonadisme). 

”Fordi testikelkræft forekommer i en ung alder og ofte helbredes, kan mange overlevende leve op til fem årtier. Vores resultater understreger behovet for, at klinikere vurderer testikelkræftoverleveres symptomer på hypogonadisme og måler testosteronniveauer hos dem, der har symptomer,” siger førsteforfatter på studiet Mohammad Issam Abu Zaid, fra Indiana University School of Medicine, Indianapolis, USA.

Analysen er lavet på de første 491 patienter, der er indskrevet i undersøgelsen ’Platinum Study’, som har til formål at være den største undersøgelse af testikelkræftoverlevere i verden. Over 1.600 testikelkræftoverlevere er foreløbig indskrevet, og studiet rekrutterer stadig. Alle patienter i studiet har fået kemoterapi (cisplatin) og var yngre end 55, da de blev diagnosticeret med kræft. Den gennemsnitlige alder ved den kliniske evaluering var 38 år.

Forskerne bag studiet har indsamlet helbredsoplysninger på deltagerne gennem omfattende spørgeskemaer, blodprøver og målinger som blodtryk og høretest.

Resultaterne viser, at 38 procent af de 491 overlevere havde et lavt testosteronniveau eller modtog testosteron-erstatningsbehandling. Overvægt eller ældre alder var forbundet med højere risiko for at have lavt testosteron, mens overlevere, der deltog i kraftig fysisk aktivitet, derimod syntes at have højere niveauer af testosteron. Forskerne fandt også en genetisk abnormitet (i det kønshormonbindende globulingen), der synes at prædisponere nogle mænd til lavt testosteron. Dette skal dog bekræftes i større studier.

Tager mere medicin

Sammenlignet med overlevere med normalt testosteron var testikelkræftoverlevere med lavt testosteron i undersøgelsen mere tilbøjelige til at tage medicin mod højt kolesteroltal (20 procent mod seks procent), højt blodtryk (19 procent mod 11 procent), erektil dysfunktion (20 procent mod 12 procent), diabetes (seks procent mod tre procent) og angst eller depression (15 procent mod 10 procent).

”Nogle af disse sundhedsproblemer har tidligere været forbundet med lave testosteronniveauer blandt mænd i den generelle befolkning og i nogle få undersøgelser af testikelkræftoverlevere, men denne undersøgelse er en af ​​de mest omfattende hidtil – vi ser på 15 forskellige sundhedsforhold,” siger Mohammad Issam Abu Zaid.

Lavt testosteron kan være til stede på tidspunktet for testikelkræftdiagnose, eller det kan udvikle sig som en bivirkning ved kirurgi eller kemoterapi. Selvom det længe har været kendt, at lavt testosteron forekommer i en betydelig del af testikelkræftoverlevere, er studiet et af de første til at undersøge dets forhold i langsigtede helbredskomplikationer i nordamerikanske patienter.

Forskerne vil nu fortsætte med at følge gruppen af overlevere og udvide analysen til hele kohorten på de 1.600 personer, der til dato er indskrevet i undersøgelsen. De planlægger også at inkludere overlevere, der er blevet helbredt udelukkende ved hjælp af kirurgi, for at analysere virkningerne af kirurgi versus kemoterapi på udviklingen af ​​negative sundhedsresultater.

Tags: ASCO 2017

Biomarkører og screening stod højt på WCLC-dagsordenen

WCLC: Screening for lungekræft med CT-scanninger, koblet med forskellige biomarkører, har været et gennemgående tema på årets WCLC. Under et presidential symposium tirsdag med de ifølge arrangørerne mest spændende undersøgelser, fokuserede tre ud af syv studier på screening for lungekræft.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift