Tænk, regionernes førstedame anpriser kræftlægemiddel

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Dansk studie: Godt vi indførte robotkirurgi ved livmoderkræft

Indførelsen af robotkirurgi til behandling af tidlige stadier af livmoderkræft er forbundet med færre alvorlige komplikationer og en bedre overlevelse, fastslår et nyt dansk studie.

Studiet har som det første i verden undersøgt den nationale indførelse af robotkirurgi i behandlingen af livmoderkræft i forhold til risikoen for alvorlige komplikationer og overlevelse - og det bekræfter, at det var den rigtige beslutning at indføre robotkirurgi ved livmoderkræft i Danmark. Det fortæller hovedpersonen bag studiet, ph.d.- studerende, Siv Lykke Jørgensen, som er læge ved Gynækologisk-obstetrisk Afdelings Forskningsenhed, Odense Universitetshospital.

”Vi har bekræftet, at det har været til patienternes bedste, at vi har indført robotkirurgi til kvinder med tidlige stadier af livmoderkræft. Så vi anbefaler, at vi fortsætter med det, vi gør nu,” siger Siv Lykke Jørgensen.

Behandlingen af livmoderkræft består som oftest i, at man fjerner livmoder, æggeledere og æggestokke ved operation. For nogle vil operationen være udvidet med fjernelse af lymfeknuder. Store kliniske studier har tidligere vist, at traditionel kikkertkirurgi er forbundet med færre komplikationer ved livmoderkræft i et tidligt stadium end åben kirurgi, og på den baggrund blev robotkirurgi gradvist indført som en avanceret form for kikkertkirurgi på de danske gynækologiske kræftcentre mellem 2008 og 2013.

Øget risiko for komplikationer ved åben kirurgi

Robotkirurgi foregår ved hjælp af et lille operationskamera og instrumenter, som lægen styrer via robotten. Lægen kan se hele operationen, patientens indre og alle instrumenter i 3D, mens han eller hun opererer. Åben kirurgi foregå ved, at der foretages et snit nederst på maven eller et midtlinjesnit fra kønsbenet og op til navlen. 

For at se, om skiftet fra åben kirurgi til robotkirurgi har haft den positive effekt, som man forventede, da man indførte den nye operationsmetode, har Siv Lykke Jørgensen undersøgt, hvordan det er gået alle de kvinder, som i perioden 2005-2015 er blevet opereret for livmoderkræft i tidligt stadium. 

Resultaterne viser, at de kvinder, der gennemgik operation for livmoderkræft, inden robotkirurgien blev indført, havde en dårligere overlevelse og flere alvorlige komplikationer end dem, der blev opereret, efter robotkirurgien blev tilgængelig.

Andelen af kvinder, der fik alvorlige komplikationer, før robotkirurgien blev indført, er 7,3 procent, mens tallet er 6,2 procent, efter robotten kom.

Siv Lykke Jørgensen påpeger dog, at behandlingen og patientgruppen forandrer sig over tid, så derfor kan man ikke sammenligne tallene direkte.

"Behandlingen er blevet centraliseret til de store kræftcentre, den kirurgiske behandling er mere omfattende, og patientgruppen er blevet mere kompleks. Eksempelvis har man over tid øget andelen, der får fjernet lymfeknuder betragteligt, kvinderne er blevet større (højere BMI), ældre og lider af flere følgesygdomme. Mange af de ændringer, der er kommet over tid, øger risikoen for komplikationer," siger hun.

Når der bliver justeret for forskelle kvinderne imellem, er risikoen for at få alvorlige komplikationer omkring tre-fire gange højere ved åben kirurgi end den er ved kikkertkirurgi.

Færre alvorlige komplikationer

Da robotkirurgi blev indført i Danmark, blev man i stand til at tilbyde langt flere kvinder kikkertkirurgi. Overordnet set er kikkertkirurgi mere skånsomt for kvinderne, og grunden til, at kikkertkirurgien (både den traditionelle kikkertkirurgi og robotkirurgien) er forbundet med en bedre overlevelse, når man ser på en hel befolkning, skyldes formentligt at den giver færre alvorlige komplikationer, forklarer Siv Lykke Jørgensen.

”Hvis livmoderkræftpatienterne, hvoraf de fleste er relativt gamle – gennemsnitsalderen er 67 år – får nogle alvorlige komplikationer, ender de på lang sigt ud med en dårligere prognose. Med robotkirurgi får man et meget mindre sår og slipper for det her lange snit i maven. Jo større ’indgangsport’, des større er risikoen for at få alvorlige blødninger, infektioner med mere. Når man opererer ved hjælp af robot, er disse risici mindre end ved den åbne kirurgi,” siger hun.

Hun understreger dog, at det ikke betyder, at åben kirurgi ikke har sin plads i behandlingen.

”Kvinder med livmoderkræft i tidligt stadium har generelt en rigtig fin overlevelse og en lav rate af komplikationer, uanset operationsmetode. Så man skal ikke som patient tro, at det er helt galt at blive opereret ved åben kirurgi. For nogle vil det være den rigtige metode,” siger Siv Lykke Jørgensen.

Den åbne kirurgi bruges mest, hvis livmoderen er for stor til at blive fjernet gennem skeden, eller hvis sygdommen har spredt sig udenfor livmoderen. Andelen af kvinder med tidlige stadier af livmoderkræft, hvor man rent teknisk ikke kan komme igennem med robotkirurgi, er meget lille – helt ned mellem to og fem procent, anslår Siv Lykke Jørgensen.

95 procent fik kikkertkirurgi i 2015

Udover en gevinst ved robotkirurgi har Siv Lykke Jørgensen i sit studie også fundet, at andelen af kvinder med tidlige stadier af livmoderkræft, der modtager en form for kikkertkirurgi, er gået fra tre procent i 2005 til 95 procent i 2015. Det vækker opsigt i resten af verden, fortæller hun:

”I USA og andre steder i verden er det blevet et slags kvalitetsmål, hvor stor en andel, der modtager robotkirurgi inden for livmoderkræftbehandlingen. På de store specialiserede hospitaler i USA tilstræber man, at 80 procent af kvinder med livmoderkræft modtager robotkirurgi. Det er flot, at vi på nationalt plan i Danmark er helt oppe på 95 procent blandt kvinder med tidlige stadier af livmoderkræft.”

Siv Lykke Jørgensen modtog for nogle uger siden en poster-pris af Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) for sin præsentation af resultaterne på Danske Kræftforskningsdage. Til november skal hun præsentere sine resultater på den globale kongres for minimal kirurgi, AAGL, i Las Vegas.

Robotkirurgi

Ved robotassisterede operationer kan lægen se hele operationen, patientens indre og alle instrumenter i 3D, mens han opererer.  

Indgrebet er meget mindre end ved traditionelle 'åbne' indgreb, dels er selve indgrebet oftere mere præcist og mindre traumatisk for patienten. Dette skyldes blandt andet, at operationen foregår ved hjælp af et lille operationskamera og instrumenter, som lægen styrer via robotten og kan se alle detaljer direkte på skærmen. 

Alle instrumenter føres ind i patienten gennem små huller i bugvæggen, så der er ikke et stort operationssår efter indgrebet sammenlignet med traditionelle operationer. 

Fordele ved robotoperationer:

  • Mindre risiko for infektioner
  • Kortere hospitalsophold
  • Mindre blodtab
  • Mindre smerte og ar
  • Hurtigere restitutionstid

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift