Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Screeninger afgørende for kræftkampen

ESMO 2016: Flere studier på ESMO 2016 i København giver alternative bud på, hvordan man forbedrer deltagelsen i screeningsprogrammer.

Tidlig diagnose af kræft er forbundet med bedre overlevelse, men desværre har selv gratis screeningsprogrammer svært ved at lokke folk til.

Et ny undersøgelse i Frankrig, EDIFICE, af lægers og patienters opfattelse af screeninger viser, at de skaber tryghed, men faktisk større tryghed hos læger end hos patienter.

"Generelt giver screeninger mere tryghed end bekymringer. De officielle retningslinjer for kolorektal- og brystkræftscreening er et godt udgangspunkt for praktiserende lægers medicinske praksis. De mest udbredte screeningsprogrammer gør det muligt for læger at give objektive råd uanset patienters holdninger. I mangel af retningslinjer for prostatakræft er lægernes råd baseret på deres tillid til screeningen. Tryghed ved screeningen viste sig at have en positiv indvirkning på befolkningens mødefrekvens," siger Professor J-F Morere, der står bag den franske undersøgelse.

I Australien har forskere ved University of South Australia undersøgt en patientcentreret tilgang til at forbedre screeningsfrekvensen.

"Formålet med denne undersøgelse var at undersøge, hvad der fremmede og forhindrede folk i at deltage kræftscreening og hvordan screeningdeltagelse kan forbedres," fortæller dr. Amanda Bobridge.

"En overvældende procentdel af de adspurgte i vores spørgeskemaer ville støtte en kombineret kræftscreenings service, hvor man kunne blive screenet for flere kræftsygdomme. En "one-stop kræftscreening shop" har potentiale til at løse barrierer for screening (såsom tidspres), forbedre mødefrekvensen og maksimere udnyttelsen af de økonomiske ressourcer."

Bedre opsporing og behandling af kræft har ført til en betydelig stigning i antallet af langvarige kræftoverlevende, men mange af dem har risiko for en anden cancer.

Et andet fransk studie af Marc Bendiane har undersøgt, hvor godt kvindelige kræftoverlevende efter fem år var informeret om kræftscreening.

"Der er behov for kampagner  for at øge bevidstheden blandt patienter og læger om vigtigheden af at screene patienter for anden kræft, som ikke er en gentagelse af den første," siger han.

Undersøgelse viste en underudnyttelse af mammografiscreening hos de kræftoverlevende, der ikke havde brystkræft, sammenlignet med kvinder i den almindelige befolkning (78 procent vs. 87 procent). Undersøgelsen konkluderer, det er nødvendigt at øge bevidstheden blandt kræftoverlevende og læger om risikoen for sekundære kræftformer.

"Screening for brystkræft er den vigtigste faktor for livskvaliteten hos kræftpatienter efter operation. Screening mindsker risikoen for lymfeknuder i armhulen, at man undgår lymfeknude dissektion og dermed den mest bekymrende følgesygdomme af cancer kirurgi: Lymphedema i armen. Vi ved, at screening for brystkræft kan gøres mere personaliseret i denne tid med genetik, men ved at øge bevidstheden og overholdelse af mammografiscreening, kan vi bedre identificere højrisikopatienter, som har brug for mere specifik overvågning," siger professor Virgilio Sacchini fra Universitet i Milan.

Endnu en fransk undersøgelse har vurderet rygeres intentioner om at deltage i en hypotetisk lungekræftscreening. Både nuværende og tidligere cigaretrygere blev bedt om at fortælle, hvilke faktorer der ville få dem til at deltage i et lungekræftscreeningsprogram. Undersøgelsens forfattere konkluderer, at muligheden for at deltage i lungekræftscreeningsprogram er en kompleks beslutning, hvor faktorer varierer mellem nuværende og tidligere rygere. Blandt de nuværende rygere blev deltagelse i en screening stærkt forbundet med et ønske om at stoppe med at ryge.

Samlet set viser undersøgelserne, at screeningsprogrammer stadig kan forbedres, men at de er vigtige for kræftforebyggelsen.

 

"Undersøgelserne, der bliver præsenteret på ESMO 2016, bør få læger og patienter til at reagere på de nationale screeningsprogrammer. Screeninger kan hjælpe med at diagnosticere kræft på et tidligt tidspunkt, inden der optræder symptomer. Når kræft bliver fundet tidligt kan det være nemmere at behandle eller helbrede. I denne særlige periode med ekstrem evaluering af cost-benefit-overvejelser er screening stadig den bedste investering for vores befolkningers helbred," pointerer professor Sacchini.

screening, ESMO2016

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.