Alliance skal modarbejde ulighed i kræftbehandlingen

Jesper Fisker

Kræftens Bekæmpelse er klar til at invitere til det første indledende møde om en alliance mellem parter i sundhedsvæsnet, der vil arbejde sammen om at bekæmpe social ulighed i kræft, fortæller direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

Det sker i forbindelse med, at organisationen torsdag præsenterede sin hvidbog ’Social Ulighed i Kræft’. 

En alliance mellem de faglige organisationer, regioner, kommuner og i det hele taget alle, der er involveret i forebyggelse, udredning og behandling af kræft, skal arbejde sammen om at finde konkrete løsninger på den sociale ulighed i alle led af kræftindsatsen, som Kræftens Bekæmpelse torsdag leverede solid dokumentation for i hvidbogen.

Sådan lød invitationen fra Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen og direktør Jesper Fisker, efter at hvidbogen blev præsenteret på en konference i Fællessalen på Christiansborg, og Kræftens Bekæmpelse har allerede de første positive tilkendegivelser fra organisationer, der er med på en fælles indsats mod den sociale ulighed i sundhed, fortæller Jesper Fisker efter konferencen.

”Ideen om en Alliance har været en del af dagsordenen i dag for at prøve tanken af, og vi kan nu sætte os hjem og tale med nogle af dem, der har været mest positive for at se, hvordan man kan gøre det på en klog måde,” siger Jesper Fisker. Han fortæller ikke, hvem de foreløbige alliancepartnere er, men blandt andre Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner udtrykte sig alle positivt over for ideen, da den blev præsenteret i en paneldebat.

Ud over kræftområdet kan alliancen også komme til at finde løsninger på ulighed i sundhed mere generelt eller i hvert fald på flere sygdomsområder, for flere organisationer gav torsdag udtryk for, at de var interesserede i en bredere tilgang, fortæller Jesper Fisker.

”Det vil vi meget gerne være med til. Vi har bare fra start tænkt, at vi skal passe på ikke at brede det så meget ud, at det bliver for stort og uoverskueligt, så derfor har vi valgt et lidt mere forsigtigt udgangspunkt, som så kan vokse sig større og bredere. I dag introducerer vi et forslag om en alliance på kræftområdet, og for alle os, der primært er her for kræftområdet, var det en mulighed for at arbejde sammen, men hvis der er en bredere interesse, der omfatter mere end kræft, så er vi også med på den,” siger Jesper Fisker.