Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Det er en delikat balancegang for onkologer at rådgive patienter om privatbetalte behandlinger, pointerer de to eksperter i etik, Leif Vestergaard (lille billede) og Anne-Marie Søndergaard Christensen.

Eksperter i etik: Onkologer skal overveje nøje, hvis de vil informere om egenbetalt kræftbehandling

Der følger et stort ansvar, hvis man som onkolog gør opmærksom på muligheden for en effektiv men selvbetalt kræftbehandling i udlandet eller det private, mener eksperter i etik. 

Der har i flere år lydt kritik fra mange onkologer af hastigheden, hvormed Medicinrådet anbefaler kræftbehandlinger, som er godkendt af EMA og kan være tilgængelige mod egenbetaling på danske privathospitaler eller i udlandet.

Ofte står onkologerne i et dilemma, når de har en patient, som ifølge de europæiske retningslinjer burde få en given behandling, og som man ikke kan tilbyde dem i det offentlige sundhedsvæsen.

Som Niels Fristrup, nyreonkolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, forklarer i et webinar afholdt af Onkologisk Tidsskrift:

“Vi står jo i et stort dilemma, når mange lande omkring os kan tilbyde en ny behandling, og vi ikke kan. Det sker ofte, at jeg har en patient, som ifølge de europæiske guidelines burde få en bestemt behandling, som jeg ikke kan tilbyde dem. Vi bør have en diskussion om, hvorvidt man skal gøre en patient opmærksom på, at der findes en bedre behandling andetsteds. Men det er noget, patienterne har svært ved at forstå, og det er faktisk også noget, jeg har svært ved at forklare dem.”

Delte meninger om ansvar

Leif Vestergaard Pedersen, formand for Etisk Råd og tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse, mener, at rådgivning om selvbetalt behandling afhænger af konteksten:

“Hvis lægen bliver spurgt, skal han altid svare ærligt på patientens spørgsmål. Men indrette sin information efter patientens behov. Hvis patienten ikke spørger, skal han informere patienten, så længe informationen er meningsfuld for den enkelte patients situation,” siger han.

Giver man for meget information, risikerer man at hægte patienten af og i værste fald sabotere patientens sygdomsforløb.

“Man bør i hvert tilfælde vurdere, om patienten kan bruge den viden konstruktivt. Hvis man for eksempel har en patient, der er på kontanthjælp, giver det ikke mening at fortælle dem, at de kan købe en behandling i Sverige eller Tyskland for en halv til en hel million kroner,” siger han.

Derfor bør lægerne lave 'moster-testen', som han kalder det.

“Man bør spørge sig selv, hvad man ville finde det passende at fortælle patienten, hvis det var ens moster,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Oplysninger forpligter

På Syddansk Universitet er Anne-Marie Søndergaard Christensen, professor i sundhedsfilosofi, enig. Hun mener heller ikke, at lægen har en særlig pligt til altid, også uopfordret, at fortælle patienten om andre behandlingsmuligheder.

“Hvis patienten ikke selv har spurgt til andre behandlinger, så er lægen ikke moralsk forpligtet til at fortælle patienter om behandlingsmuligheder, vi ikke tilbyder i det danske sundhedsvæsen,” siger hun.

Hendes begrundelse er blandt andet, at man som læge ikke er forpligtet til at have et overblik over andre mulige behandlinger end dem, man kan tilbyde.

“Professionsetisk har man større, men også mere begrænsede, forpligtelser. Man har ansvar for at have tilstrækkeligt faglig viden til at udføre sit arbejde, og dermed har man givetvis også en idé om nye fremskridt inden for ens fagområde, men ansvaret omfatter ikke, at man kender til alle mulige behandlinger, som ikke tilbydes i Danmark,” siger Anne-Marie Søndergaard Christensen.

Hvis lægen alligevel vælger at fortælle patienten om en anden behandling på eget initiativ, forpligter han eller hun sig på patientens videre forløb.

“Nævner man det som læge uopfordret, følger der et stort moralsk ansvar med. Man skal som ekspert stå inde for, at behandlingen ikke er fagligt problematisk, og at patienten er klædt på til at træffe et kvalificeret valg på baggrund af de oplysninger, man giver,” siger hun.

Ifølge hende tager det tid at sætte sig tilstrækkeligt ind i patientens situation og klæde patienten på til at lave den vurdering, og det er problematisk.

“Lad os sige, at det tager en halv eller hel time for lægen at sætte sig ind i patientens situation og tage en samtale, som tydeliggør fordele og ulemper ved at søge behandling et andet sted. Det kan ikke være sundhedsvæsenet, der skal skabe den ramme og betale for, at lægen bruger tid på at rådgive om en behandling, vi ikke har godkendt i Danmark,” siger Anne-Marie Søndergaard Christensen. Så man skal overveje, hvordan man lever op til det helt fundamentale princip om at kunne vejlede patienten bedst muligt.

Patientens læge, ikke systemets

Ifølge Leif Vestergaard Pedersen gælder det princip helt generelt for lægegerningen.

“Uanset om det er kræftbehandling, valg af rehabiliteringssted eller operationshospital, er det lægens ansvar at vejlede patienten. Det kan være ved at gøre opmærksom på en bedre behandling andre steder, når lægen ved, at patienten vil blive henvist til en operation eller et rehabiliteringsforløb, som kan udføres bedre et andet sted."

"Et dårligt rehabiliteringstilbud forfølger ofte patienten resten af livet - men ikke mange læger er opmærksomme på, at det sådan set også er deres opgave at hjælpe patienten med at få det rette tilbud her,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

“Man er patientens læge, ikke systemets læge, så man skal først og fremmest tage højde for, hvad der gavner patienten mest,” siger han.

Kultur

TV: TV 2’s ´Så længe vi danser´ forsøger at undersøge dansens helbredende potentiale for mennesker med Parkinsons. Selvom filmen har rørende øjeblikke, mangler den empati og nærvær, hvilket gør den mere til en skildring af andres ulykke end en engagerende film om dansens transformerende kraft.

UDSTILLING: Steno Museets nye udstilling 'Den Oversete Krop' sætter fokus på konsekvenserne af, at biologiske kvindekroppe i århundreder har været overset i medicinsk forskning. Blandt udstillingens mest markante installationer er verdens største strikkede moderkage af den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton.

UDSTILLING: Der begynder nu en digitalisering af effekter fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum, så sygeplejerskernes historie kan følges online fra 2026.

KULTUR-TEMPERATUR: Trine Lind bruger ofte museer til at holde 1:1 møder, både med faglige og personlige relationer. ”Jeg har et årskort til SMK (Statens Museum for Kunst, red.), som ligger tæt på Rigshospitalet. Her tager jeg tit ned og har forskellige møder. Det er en god måde også at bruge et museum på,” fortæller hun.

UDSTILLING: I en kælder i Hillerød kan man få udvidet sin horisont, hvis man er interesseret i medicinens historie. Her bor nemlig Dansk Farmacihistorisk Samling, som siden 2015 har haft åbent for offentligheden hver tirsdag. Her kan interesserede se både tabletmaskiner og kigge på en flaske mumie-pulver, som var et stort nummer inden for folkemedicinen for omkring 200 år siden.

STREAMING: En ny dokumentar lader os følge en amerikansk tech-milliardærs forsøg på at bruge moderne medicinske teknologier til at undgå døden. Hans biologiske alder falder, og hans biohacking-projekt spreder sig lige nu til resten af verden, hvor millioner følger hans fysiske resultater, køber hans kostbare kosttilskud og deltager i hans Don’t Die-arrangementer.

STREAMING: Ny dokumentar berører seeren med en stærk fortælling om Superman-skuespilleren Christopher Reeve, der efter en rideulykke levede resten af sit liv i en kørestol på grund af en ryggradslammelse. ’Super/Man: The Christopher Reeve Story’  går i tårekanalerne, men er også en smule flyvsk.

BØGER: Farmaceut og ph.d. og tidligere forsker på Novo Nordisk Anette Sams forklarer i sin nye populærvidenskabelige bog, hvordan kroppen, hvis den aktiveres korrekt, selv kan producere og udnytte de stoffer, der ligger til grund for slankemedicin som Wegovy. Bogen er særligt relevant som supplement til behandling, men kan også være et alternativ til de dyre medicinske løsninger for personer med mindre alvorlige vægt- eller stofskifteproblemer.

BØGER: Overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut og adjungeret professor ved Syddansk Universitet (SDU) forsøger i en ny bog at vise mennesket bag lægen og forskeren. Men desværre undgår den ellers humoristiske virolog og prisbelønnede kommunikator at udforske de af fagets, pandemiens og livets store spørgsmål, som kunne have gjort hans selvportræt mere komplekst, nuanceret og interessant for andre.

BØGER: I ´Klarlund og Kandis på kur´ kombinerer professor Bente Klarlund og Kandis-forsanger Johnny Hansen videnskab og personlige erfaringer for at motivere til en sundere livsstil gennem små, holdbare ændringer. Bente Klarlund Pedersens inddragelse af den folkekære Johnny Hansen er godt fundet på.