Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ingen beviser for at lavt stofskifte øger risikoen for kræft

Der er ingen konsistente beviser for, at subklinisk lavt stofskifte (hypothyroidisme) er forbundet med en øget risiko for brystkræft, prostatakræft eller tyktarmskræft.

Tilstanden kan imidlertid være forbundet med en øget risiko for sygdomme i skjoldbruskkirtlen og en øget risiko for samlet kræftdødelighed.

Det viser resultater fra den første systematiske gennemgang af effekten af ​​subklinisk hypothyroidisme på risikoen for kræft og kræftdødelighed.

I gennemgangen søgte forskerne på Ovid MEDLINE-databasen for artikler, der var blevet offentliggjort indtil den 13. november 2017, og kombinerede ord relateret til skjoldbruskkirtelfunktion og kræft i deres søgning. De begrænsede analysen til randomiserede kliniske forsøg og kohorte- og case-kontrollerede undersøgelser, hvor skjoldbruskkirtelfunktionen kronologisk gik mindst et år forud for kræftincidensen eller dødeligheden.

Af de 180 artikler, forskerne fandt, blev 51 vurderet som egnede til gennemgangen. Af disse opfyldte ni kriterierne for systematisk gennemgang, syv var relateret til kræftrisiko og to til kræftdødelighed. Undersøgelserne blev anset for at være af god til mellem kvalitet, seks af de ni var kohortestudier, resten var case-kontrollerede studier,

”Vi havde håbet at foretage en systematisk gennemgang og metaanalyse, men der var stor heterogenitet i undersøgelserne, især hvad angår forskellige risikomålinger og rapporterede resultater. Som følge heraf kunne vi ikke udføre en metaanalyse,” siger ledende forsker på undersøgelsen endokrinolog Oriana Yu fra McGill University, Montreal, Canada, i et interview med MDedge Hematology & Oncology på den årlige videnskabelige og kliniske kongres fra American Association of Clinical Endocrinologists (AACE).

Forskerne fandt, at undersøgelserne havde inkonsekvente resultater, når det kom til virkningen af ​​subklinisk hypothyroidisme på risikoen for bryst-, prostata- og tyktarmskræft. For eksempel fandt et prospektivt kohortestudie på 2.738 patienter ingen sammenhæng mellem subklinisk hypothyroidisme og risikoen for brystkræft, men kvinder med brystkræft var mere tilbøjelige til at have skjoldbruskkirtel-autoantistoffer.

En case-kontrolleret undersøgelse af 1.201 mænd fandt, at mænd med forhøjede TSH-niveauer (indikatormål for lavt stofskifte) havde en reduceret risiko for prostatakræft. Derudover fandt en case-kontrolleret undersøgelse af 103.044 patienter, at subklinisk hypothyroidisme var forbundet med en øget risiko for tyktarmskræft.

Af de to undersøgelser, der fokuserede på kræftmortalitet, viste en retrospektiv kohorteanalyse af 4.735 patienter, at behandling af subklinisk hypothyroidisme var forbundet med en reduceret risiko for kræftdødelighed hos de 40-70-årige. Den anden undersøgelse, en retrospektiv kohorteanalyse på 115.746 patienter, viste derimod, at subklinisk hypothyroidisme var forbundet med en øget risiko for kræftmortalitet.

Alt i alt konkluderer forskerne bag undersøgelsen, at resultaterne bør fortolkes med forsigtighed.

Forskere kortlægger proteinnetværk bag tumorvækst i lungerne

Forskere fra Københavns Universitet har som de første i verden kortlagt de netværk af proteiner, der kontrollerer de signalveje, som kræftceller bruger til at sprede sig i lungevævet. Studiet skal bruges til at forbedre eksisterende kræftbehandling og udvikle nye lægemidler.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift