For meget Go'morgen-TV - for lidt sundhed, Heunicke

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere vil mindske senfølger efter brystrekonstruktion

En dansk forskningsgruppe skal undersøge, om antibiotika på overfladen af implantater kan forhindre senfølger som infektion og kapseldannelse til brystrekonstruktion med brystimplantater.

Forskningsgruppen har, med professor Tine Engberg Damsgaard og læge Mikkel Herly fra Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet i spidsen, modtaget en bevilling på knap tre mio. kr. fra Novo Nordisk fondens ’Surgical Research’ pulje.

”Når man skal genskabe et bryst efter kirurgisk behandling af brystkræft, foregår det oftest ved brug af et brystimplantat. Brystimplantater har undergået stor udvikling siden de første kom på markedet i 1960’erne, men man kæmper stadig med implantatrelaterede komplikationer i form af infektion og kapseldannelse. Særligt kapseldannelse er et stort problem efter brystrekonstruktion, og rammer over ti procent af de kvinder som får genskabt deres bryst med implantater,” siger Mikkel Herly på Rigshospitalets hjemmeside.

Hypotesen er, at svære infektioner på implantaterne kan fremprovokere kapseldannelse.  

”Kapseldannelse er en immunreaktion mod implantatet, hvor der bliver dannet en tyk kapsel, der trækker sig sammen om implantatet og giver smerter og ubehag for patienten. Mange bruger bredspektret antibiotika til at undgå disse komplikationer, men det er aldrig undersøgt om behandlingen virker, og om der er ulemper ved behandlingen, f.eks. i form af en øget forekomst af antibiotikaresistens hos de kvinder, der får antibiotika på deres implantater. Med dette forskningsprojekt kan vi finde ud af, om forebyggelse med antibiotika kan hjælpe vores patienter, eller om ulemperne ved behandlingen ikke opvejer eventuelle fordele,” siger Mikkel Herly.

I projektet vil de patienter, som ønsker at indgå i studiet, blive randomiseret til antibiotika eller saltvand på brystimplantaterne inden de indopereres. Derudover skal forskningsprojektets mikrobiologiske undersøgelser give ny viden om sammenhængen mellem infektioner og kapseldannelse. Denne viden kan måske overføres til andre patienter, som får indopereret implantater som man f.eks. gør indenfor ortopædkirurgien

Studiet udføres i samarbejde med professor Søren J. Sørensen, fra Mikrobiologisk Sektion, Biologisk institut, Københavns Universitet, professor Lisbet Hölmisch, Plastikkirurgisk Afdeling, Herlev Hospital og professor Thomas Bjarnsholt, Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet.

Studiet forventes af forløbe over de kommende fire år, og forskningsgruppen forventer at inkludere over 800 kvinder i forskningsprojektet.

NELSON-ekspert: Ingen argumenter for at forsinke screening af rygere

Hver femte danske dødsfald på grund af lungekræft ville kunne blive forhindret, hvis Danmark indfører et CT-baseret screeningsprogram for lungekræft, vurderer den hollandske screeningsekspert, Harry J. de Koning, som har udført Europas største studie nogen sinde af effekten af at screene tidligere og nuværende rygere.

Læs mere ...

Onkologisk Tidsskrift lancerer i Sverige

Medicinske Tidsskrifter,har lanceret sit første medie i Sverige, nemlig Onkologisk Tidskrift (på svensk er der kun ét "s" i Tidsskrift), som også var virksomhedens første medie i Danmark.

Læs mere ...

ASCO håber stadig at kunne afholde årsmøde trods corona

På nuværende tidspunkt planlægger det amerikanske kræftselskab ASCO fortsat at afholde sit årlige møde i Chicago, der er sat til 29. maj-2. jun, men udvikler alternative scenarier, hvis det skulle blive nødvendigt at aflyse det fysiske møde pga. COVID-19.

Læs mere ...

Laboratorieforsøg: Statiner sulter kræftceller ihjel

I laboratorieforsøg med humane celler har forskere ved Johns Hopkins Medicine i USA fundet, at statiner kan dræbe kræftceller ved at 'sulte dem ihjel'. Resultaterne forbedrer ifølge forskerne tidligere beviser for, at statiner kan være værdifulde til bekæmpelse af nogle former for kræft.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift