Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Tidligere brystkræftpatienter oplever vidt forskellige senfølger og behov for opfølgning

Kvinder, der har overlevet brystkræft, oplever forskelligartede senfølger og behov for opfølgning, viser nyt studie. 

Forskningen blev præsenteret på den europæiske brystkræftkongres ESMO Breast 2021 (abstrakt #134P), hvor de hollandske forskere opfordrede sundhedsvæsener verden over til at udvikle skræddersyede behandlingstilbud til tidligere brystkræftpatienter - tilbud som kan imødekomme de forskelligartede behov. 

”Tidligere undersøgelser havde vurderet bivirkninger, der blev oplevet efter afslutningen af ​​behandlingen, som uafhængige genstande, men i virkeligheden oplever overlevende normalt flere symptomer, der kan veje tungt på deres daglige liv. Vi ønskede at måle den samlede byrde for deres sundhedsrelaterede livskvalitet og se, om der opstod mønstre, der bedre kunne informere os om, hvilke personer der har behov for aktiv symptomhåndtering,” udtaler hovedforfatter Kelly de Ligt ifølge ESMO. Hun er postdoc ved Holland Cancer Institute i Amsterdam. 

En mindre gruppe med svære senfølger

I studiet indgik data fra kvinder, der var blevet kirurgisk behandlet med eller uden adjuverende behandling for brystkræftstadier I til III, som befandt sig et sted mellem et og fem år efter diagnosen. 

I alt 404 kvinder blev identificeret gennem det hollandske kræftregister og deltog i studiet, hvor de blev spurgt til deres oplevelse med træthed, kvalme, smerte, åndenød, søvnløshed, appetit, forstoppelse, diarré samt følelsesmæssige og kognitive symptomer.

Gennem analysen af kvindernes svar, opdelte forskerne senfølgerne i tre hovedgrupper efter niveau af symptombyrde: lav, mellem og høj. 

”I gruppen med lav byrde, som næsten en tredjedel af patienterne tilhørte, var kvinder mindre berørt sammenlignet med gennemsnittet blandt en repræsentativ stikprøve på 1.300 kvinder i den generelle befolkning i Holland, der udfyldte det samme spørgeskema,” siger Kelly de Ligt.

Yderligere 55 procent af undersøgelsesdeltagerne blev klassificeret i undergruppen med mellemhøjt byrdeniveau, der havde lignende resultater som den generelle befolkning, selvom deres score for træthed, søvnløshed og kognitive symptomer var lidt dårligere. 

Inden for undergruppen med høj belastning var Kelly de Ligt dog bekymret over, hvad de fandt: 

“Dette var den mindste gruppe, kun 15 procent af vores population, men alligevel havde én ud af seks kvinder i vores undersøgelse dårligere score end den generelle befolkning for alle symptomer - og forskellene mellem 15 og 20 procentpoint var store nok til ikke kun at blive betragtet som statistisk signifikant, men også klinisk relevant,” udtaler hun.  

Senfølger kunne ikke kobles til særlige behandlinger

Ifølge de Ligt bekræfter disse fund behovet for personaliserede tilgange til opfølgningen af ​​kræftpatienter, hvoraf nogle stadig kræver særlig opmærksomhed så sent som fem år efter diagnosen. Undersøgelsesresultaterne viste yderligere, at patienter med comorbiditeter som hjertesygdomme og diabetes var mere tilbøjelige til at opleve en høj symptombyrde. 

”Denne sammenhæng var så stærk i vores analyse, at vi ikke var i stand til at forbinde symptombyrdeniveauet, som patienterne rapporterede, med den type behandling, de havde modtaget. Fordi vi målte symptombyrde og comorbiditeter på samme tid i undersøgelsen, kunne vi ikke drage konklusioner af disse fund alene,” siger Kelly de Ligt.

Hun fortsætter:

"Fremtidig forskning bør forsøge at måle patienters sundhedsrelaterede livskvalitet gennem patientrapporterede oplysninger (PROM'er) inden starten af ​​behandlingen for brystkræft og derefter at give os mulighed for at måle effekten af ​​behandlingen." 

Resultaternes detaljer:

Ud af de 404 deltagende kvinder blev der identificeret tre undergrupper af overlevende: lav symptombyrde (n = 116/404, 28,7%) mellemliggende symptombyrde (n = 224/404, 55,4%) og høj symptombyrde (n = 59/404, 14,6%). 

Den lave undergruppe rapporterede en lavere symptombyrde sammenlignet med befolkningen generelt.

Den mellemliggende undergruppe oplevede en byrde svarende til den generelle befolkning, skønt scoringer for træthed, søvnløshed og kognitive symptomer var lidt dårligere (små og mellemstore klinisk relevante forskelle).

Den høje undergruppe havde dårligere symptombyrde end den generelle befolkning (mellemstore klinisk relevante forskelle). 

Sammenlignet med den mellemliggende undergruppe var en (relativ risikoforhold (RRR): 2,75; CI: 1,22-6,19; p = 0,015) eller mere (RRR: 9,19; CI: 3,70-22,8; p = <0,001) comorbiditeter signifikant forbundet med medlemskab af den høje undergruppe. Vi fandt ingen sammenhæng mellem patient- eller behandlingsegenskaber og undergrupper.

 

Kultur

  • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

    BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

  • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

    BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

  • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

    MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

  • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

    BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

  • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

    PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

  • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

    KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

  • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

    BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

  • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

    PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

  • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

    BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.

  • Hernings kulturtilbud overrumplede Karin Friis Bach

    KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange kommer store kulturoplevelser til én, når man mindst venter det. Bare spørg den centrale sundhedspolitiker Karin Friis Bach fra Det Radikale Venstre.