Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kemo før CAR T giver god effekt i B-celle lymfom

Anti-CD19 CAR T-celler givet efter lavdosis kemoterapi giver god effekt i fremskreden B-celle lymfom.

Det viser et studie , som præsenteres mandag på ASCOs årsmøde i Chicago (Abstrakt LBA3010).

Studiet har undersøgt, hvordan CAR T-behandling virker, hvis patienterne forbehandles med kemoterapi. I studiet fik 18 ud af 22 behandlede patienter 300 mg/m2 cyclophosphamid (CY) dagligt i tre dage og fire patienter fik 500 mg/m2 CY efter det samme skema. Alle patienter fik fludarabin 30 mg/ m2 dagligt i tre dage på samme dage som CY. Patienterne fik en enkelt dosis CAR-T celler to dage efter afslutning af kemoterapi.

Behandlingen førte til, at 13 ud af de 22 patienter opnåede remission.

Martin HutchingsDet er bestemt lovende resultater og endnu en brik i puslespillet til, hvordan vi i løbet af få år vil komme til at anvende CAR T til lymfomer

Martin Hutchings

Overlæge på Hæmatologisk Klinik, Rigshospitalet, og leder af de hæmatologiske forsøg i Fase 1-enheden Martin Hutchings mener, at resultaterne er en vigtig brik i arbejdet med at finde ud af, hvor og hvordan CAR T-terapi skal have sin plads i behandlingen af lymfekræft.

”Endnu engang viser CAR T lovende aktivitet, hvor mere end halvdelen af patienterne har respons. Det er bestemt lovende resultater og endnu en brik i puslespillet til, hvordan vi i løbet af få år vil komme til at anvende CAR T til lymfomer. Studiets resultater kan medvirke til at gøre os klogere på, hvordan vi en dag kommer til at bruge CAR T til vores patienter,” siger Martin Hutchings.

Snart i brug i klinisk praksis

Han påpeger, at den afprøvede metode ikke i sig selv er ny, men at det er nyt, at man konditionerer (forbehandler, red.) lymfompatienter inden CAR-T.

”Man ved fra dyreforsøg og fra tidlige forsøg på patienter, at kemoterapi, som nedsætter antallet af lymfocytter, samtidig øger blodets indhold af en række signalstoffer, som er vigtige for virkningen af CAR T. Det er den sammenhæng, som her ses efterprøvet i praksis. Klinisk er det superinteressant og gør os klogere på, hvordan vi skal anvende CAR T,” siger Martin Hutchings og tilføjer:

”Jeg kan sagtens forestille mig, at når vi indfaser CAR T-behandling uden for forsøg, bliver det i kombination med en eller anden form for kemoterapi – på baggrund af blandt andet de her resultater.”

Forskerne bag studiet mener, at CAR T i den nærmeste fremtid vil blive standardbehandling for lymfekræft. Det er Martin Hutchings enig i.

”CAR T er langt væk fra anvendelsen i Danmark endnu og foregår primært i protokolleret forsøgsbehandling indtil videre. Jeg er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at CAR T får en plads i behandlingen af nogle former for lymfekræft, for metoden har vist nogle meget fine resultater,” siger han.

Om anti-CD19 CAR T

I CAR T-behandling tager man T-celler (’dræberceller’) ud af kroppen og inficerer dem med en virus, så de reagerer mod et bestemt antigen, i ovenstående tilfælde CD19, som er et overflademolekyle, som findes på B-cellerne. Ved B-cellelymfom eller en anden B-cellesygdom, som f.eks. kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), kan man på den måde ’uddanne’ patientens egne T-celler til at angribe sygdommen.

Tags: ASCO 2016

Ny tilgang til data skal sætte retning for fremtidens kræftbehandling

En ny virtuel platform for datadeling skal være med til at sikre, at der bliver indsamlet komplette prospektive data på behandlingen af patienter med kræft. Denne type data er i dag en mangelvare, hvilket bl.a. betyder, at den reelle, kliniske effekt af nye, målrettede anticancer-behandlinger er ukendt.

Læs mere ...

OSCAR-projektet skal sikre større indsigt i sundhedsudfordringer

Troels Bierman MortensenEn bredere og mere sikker udnyttelse af data skal bidrage til at løse en række af de udfordringer, det danske sundhedsvæsen aktuelt står overfor, lyder visionen fra en af initiativtagerne til en virtuel platform for indsamling og sammenkobling af anonymiserede og krypterede data.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift