Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

AI-model finder alle tilfælde af modermærkekræft i nyt studie

En model baseret på kunstig intelligens (AI) kan opdage tilfælde af modermærkekræft med 100 procents nøjagtighed, viser nyt studie. I studiet opdagede modellen mere end 99 procent af alle hudkræfttilfælde og 92,5 procent af præcancerøse læsioner.

Undersøgelsen, som blev præsenteret på European Academy of Dermatology and Venereology Congress den 12. oktober, og endnu ikke er blevet offentliggjort, vurderede 22.356 patienter med mistanke om hud kræftformer over en 2,5-årig periode. Patienterne var blevet henvist af deres praktiserende læger. I studiet tog forskerne billeder af de mistænkelige områder og uploadede dem til AI-softwaren. AI's vurdering blev derefter delt med en hudlæge.

Modellen havde en følsomhed på 100 procent i forhold til påvisning af modermærkekræft (59 ud af 59 identificerede tilfælde), mens den fandt 99,5 procent af alle hudkræfttilfældene (189 ud af 190) og 92,5 procent af præcancerøse læsioner (541 ud af 585). I løbet af undersøgelsens periode på ti måneder sparede sundhedssystemet mere end 1.000 ansigt-til-ansigt-konsultationer, hvilket frigjorde hudlægernes tid til at fange flere kræftformer og betjene flere patienter.

Den testede model er tredje version af AI-softwaren og markerer en væsentlig forbedring fra den første model, som blev testet i 2021. Den første model påviste 85,9 procent af modermærkekræfttilfælde, 83,8 procent af alle hudkræftformer og 54,1 procent af præcancerøse læsioner.

Hudlægerne kan ikke undværes

Selvom dataene er opmuntrende, bemærker forskerholdet bag studiet, at AI ikke bør bruges som et selvstændigt detektionsværktøj uden støtte fra en dermatolog. Af basalcellekarcinomtilfældene blev et enkelt tilfælde overset ud af 190, hvilket senere blev identificeret via en hudlæge. Dette viser et behov for at have passende klinisk tilsyn med AI, påpeger forskerne.

Roxana Daneshjou, som er hudlæge ved Stanford University, USA, påpeger desuden over for Medscape, at læger kan indsamle mere dybdegående information under en personlig undersøgelse, end AI kan få ud af et billede. Læger kan undersøge hudens tekstur, inddrage patientens historie og tage billeder med speciel belysning og forstørrelse. Hun mener også, at AI'en skal blive bedre til at udelukke malignitet. I denne undersøgelse identificerede AI 75 procent af godartede læsioner.

”Unødvendige biopsier koster penge og forårsager stress og ardannelse. Den byrde ønsker vi ikke at øge. Men hvis AI-software som den type, der blev brugt i undersøgelsen, viser sig lige så nøjagtig i større, mere forskelligartede stikprøve-studier, kan det være et stærkt værktøj. Og hvis AI også bliver god til at finde malignitet og udelukke det, vil det være en sejr," siger Roxana Daneshjou til Medscape.  

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.