Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nu kan alle med ikke-småcellet lungekræft få immunterapi

Peter Meldgaard

Medicinrådet anbefaler PD-L1-hæmmeren Tecentriq (atezolizumab) som mulig standardbehandling til visse patienter med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC).

Med anbefalingen er det nu muligt at tilbyde Tecentriq som andenlinjebehandling (efter platinbaseret kemoterapi) til NSCLC-patienter, hvis tumorer ikke udtrykker PD-L1 (Programmed Death-Ligand 1). Hvis PD-L1-udtrykket er 50 procent eller mere, kan immunterapien gives i første linje og kemoterapi i anden.

Tecentriq (atezolizumab) er et monoklonalt humaniseret antistof mod PD-L1. Ved at hæmme bindingen mellem molekylerne Programmed Death-1 (PD-1) og PD-L1 kan immunforsvarets angreb på tumorceller reetableres.

Ifølge det europæiske lægemiddelagentur EMA’s indikation kan Tecentriq anvendes uafhængigt af PD-L1 niveau.

Tecentriq indgives som fast dosis 1200 mg intravenøs infusion hver tredje uge på hospital. Behandling fortsættes indtil sygdomsprogression eller uacceptabel toksicitet.

Tecentriq giver ingen kliniske fordele i forhold til de to lignende stoffer, PD-1-hæmmerne Keytruda (pembrolizumab) og Opdivo (nivolumab), men Medicinrådets godkendelse gør, at de lungekræftpatienter, som er PD-L1-negative, nu også kan få immunterapi, fortæller overlæge på Onkologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Peter Meldgaard.

”Omkring en tredjedel af NSCLC-patienterne er PD-L1-negative og har indtil nu ikke kunnet få immunterapi. Det kan de nu, og det er absolut et fremskridt. Fra studierne ved vi, at omkring 10-12 procent af de patienter responderer på immunterapi. Vi ved endnu ikke, hvordan det kommer til at spille ind i den kliniske virkelighed, vi har, men godkendelsen af Tecentriq sikrer, at alle med ikke-småcellet lungekræft kan få immunterapi – i hvert fald i anden linje,” siger Peter Meldgaard.

Han tilføjer dog, at der snart kan blive ændret på immunterapi-dagsordenen for lungekræft, fordi en potent kombination af Keytryda og kemoterapi er på vej mod godkendelse, forventeligt inden for det næste halve år.

Onkologisk Afdeling i Aarhus søsætter snart et projekt, som er en del af en større mission om at finde nye, blodbaserede biomarkører for NSCLC ved blandt andet at se på, hvilke mekanismer der driver sygdomsprogression. I projektet indsamles der blodprøver før behandling med Tecentriq, lige efter behandlingen og ved progression. På den måde håber forskerne at få mere viden om, hvad der gør sig gældende i de patienter, der progredierer, fortæller Peter Meldgaard.

Medicinrådets godkendelse af Tecentriq gør, at forskerne nu kan udføre projektet direkte i klinikken og ikke skal have Lægemiddelstyrelsens godkendelse til at bruge stoffet.

Forbedret overlevelse i forhold til kemo

Baggrunden for Medicinrådets anbefaling af Tecentriq er, at rådet finder, at der er et rimeligt forhold mellem lægemidlets kliniske merværdi og de omkostninger, Tecentriq forventes at have for patientgruppen.

Anbefalingen bygger på resultater fra det globale, randomiserede fase III-studie OAK, som har undersøgt Tecentriq mod kemoterapistoffet docetaxel til andenlinjebehandling af NSCLC-patienter. Studiet viste en gennemsnitlig overlevelse på 13,8 måneder i patientgruppen, der modtog Tecentriq, mod 9,6 måneder i kontrolgruppen, der modtog docetaxel. Der sås endvidere en reduktion i risiko for død på 27 procent for patienter, der modtog Tecentriq. 

OAK-studiet viste desuden, at Tecentriq var veltolereret og havde en fordelagtig sikkerhedsprofil i forhold til docetaxel. Således opstod grad 3-4 behandlingsrelaterede bivirkninger i 15 procent af patienter behandlet med Tecentriq og i 43 procent af patienter behandlet med docetaxel.

Tecentriq kan anvendes til patienter med planocellulær og ikke-planocellulær histologi, som har sygdomsprogression under eller efter platinbaseret kemoterapi. Patienter, som er ALK- eller EGFR-positive, skal have modtaget targeteret behandling, før de behandles med Tecentriq, skriver Medicinrådet i sin anbefaling, som blev godkendt på et møde 15. august.

Medicinrådet har besluttet at udarbejde en fælles regional behandlingsvejledning for terapiområdet NSCLC. Her vil man blandt andet tage stilling til, hvilken plads Tecentriq har i forhold til andre lægemidler til behandling af sygdommen. Der er nedsat en tværregional arbejdsgruppe vedrørende identifikation af patienter til immunterapi ved hjælp af biomarkører. I arbejdet med revision af terapiområdet vil fagudvalget inddrage konklusionerne fra denne arbejdsgruppe.

 

 

Kultur

  • Moderne vaccinemodstanderes forklaringer hviler på 250 år gamle argumenter

    BØGER: Det er forkert at tro, at vaccinemodstandere kun er uvidende sølvpapirshatte, som bare mangler noget bedre information, for der er mange andre sociale, kulturelle og politiske mekanismer i spil end blot modstand mod vaccination som sådan. Det fastslår ny, spændende og perspektivrig bog om vaccinemodstanderes historie fra de første koppevacciner til coronavaccinerne i dag.

  • Geisling stærkt tilbage: Underholdende, dramatisk og interessant

    TV: DR’s TV-læge Peter Qvortrup Geisling er stærkt tilbage med sæson 3 i sin TV-dokumentar serie fra Rigshospitalet, hvor især nye medarbejdere, men også enkelte gengangere fra tidligere sæsoner, endnu engang viser os rimeligt vilde scener fra deres travle hverdag i den hvidkitlede verden. 

  • Overlægernes formand: Jeg ville virkelig gerne kunne synge opera

    KULTUR-TEMPERATUR: Overlægernes formand Susanne Wammen drømmer om at kunne synge opera. Men hun må nøjes med at gå i Operaen og se 'Tryllefløjten' i stedet. Det var til gengæld også en stor, og utraditionel, kulturoplevelse.  

  • Børnenes TV-læge har skrevet ambitiøs bog om kroppen til børn

    BØGER: Børnenes TV-læge fra DR Ramasjang, Sandra Meinich Juhl, er vild med den menneskelige krop og formidling af sundhedsvidenskab til børn. To passioner, som det er lykkedes hende at omsætte til en omend noget krævende, så alligevel imponerende velinformerende bog til børn, som herefter vil forstå mere om kroppens måder at fungere på end de fleste.

  • Veloplagt podcast gør patienter klogere på psykiatrien

    PODCAST: Hvad gør man, hvis man som psykiater igen og igen oplever mismatch mellem patienternes forventninger til psykiatrien, og det psykiatrien kan levere? Man laver selvfølgelig en podcast om psykiatri, der gør op med misforståelser og fejlinformation. Podcasten er godt selskab, men spørgsmålet er, om den rammer sin målgruppe.

  • Regionsrådsformand Lars Gaardhøj har flair for at tegne

    KULTUR-TEMPERATUR: Region Hovedstadens regionsformand Lars Gaardhøj bliver mindet om sit ansvar over for patienterne via en podcast med kræftramt skuespiller. Derudover kan han lide at tegne bygninger og huse, når han en sjælden gang har ledige hænder.

  • Jens Juul Holst har skrevet beskeden erindringsbog om den svære vej til Wegovy og Ozempic

    BØGER: Professor Jens Juul Holst fortæller i ny velfortalt og vigtig bog om, hvordan han og hans team opdagede GLP-1’s rolle i regulering af blodsukkeret i 1980’erne, og hvordan han og andre forskere siden har arbejdet intenst på at omsætte opdagelsen til lægemidlerne Ozempic og Wegovy.

  • Ny dansk podcastserie om sundhed kaster kritisk lys på sundhedsmyndighederne

    PODCAST: Læge Alexander Mackenzie og ernæringsterapeut Patricia Højbo har lanceret en ny podcastserie om sundhed og sygdom med fokus på viden, de mener mangler i sundhedsvæsenet. Serien har et ofte subjektivt syn på sundhed, en lidt for sludrende stil, og værten er for ukritisk. Alligevel er serien veloplagt og kan være værd at lytte til.

  • Podcast-aktuel psykiater: Vi læger er sjove at gøre grin med, fordi vi har magt

    PODCAST: Gennem comedy-foredrag sætter psykiater Andreas Hoff fingeren på lægestandens og sundhedsvæsenets ømme punkter. På det seneste har han meldt sig ind i debatten ved at udgive podcasten ’Mens du venter’, der henvender sig til alle, der venter på at få tid hos en psykiater, og som generelt er nysgerrige på psykiatrien og psykisk sygdom.

  • Er stråmandsklinikker en måde at tisse i bukserne på for at holde varmen?

    TV: Danske lægehuse drives i stigende grad af store udenlandske koncerner, hvilket har medført, at patienter i udkantsområderne ofte ikke kan møde en egen læge, men i stedet tilses af sygeplejersker. Sætter de udenlandsk ejede klinikker profit over patientsikkerhed og behandlingskvalitet, spørger to vigtige og tankevækkende programmer.