For meget Go'morgen-TV - for lidt sundhed, Heunicke

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Adjuverende kemoterapi mindsker tilbagefald ved sjælden nyrekræft

Adjuverende kemoterapi kan halvere risikoen for tilbagefald af kræft i urinrøret og nyrebækkenet.

Det viser et studie, der er det hidtil største af sin art og publiceret i Lancet Oncology og involverede 261 personer med kræft i urinrøret og nyrebækkenet. I undersøgelsen vurderede de britiske forskere fordelen ved at give patienterne fire cykler af en kombination af to kemoterapier (gemcitabin og platinbaseret kemoterapi) sammenlignet med den aktuelle standardbehandling, hvor patienterne aktivt overvåges for at få øje på tegn på tilbagefald af kræft efter operation.

Resultaterne viser, at kemoterapi efter kirurgi reducerede risikoen for at dø eller få tilbagefald af kræften med 55 procent. 71 procent af patienterne, der fik kemoterapi, overlevede i tre år eller mere efter at have deltaget i studiet, uden at deres sygdom kom tilbage. Til sammenligning gjaldt det 46 procent af de patienter, der var under overvågning.

Som forventet oplevede flere patienter alvorlige bivirkninger i kemoterapigruppen sammenlignet med patienter under overvågning, nemlig omkring 44 procent. Det svarer til forekomsten af bivirkninger, der blev set i andre grupper af patienter, der blev behandlet med disse lægemidler.

Forskerne har bekræftet, at de nu arbejder på at integrere forsøgsresultaterne i internationale retningslinjer for klinisk praksis, så kemoterapi efter operationen bliver ny standardbehandling for patienter med kræft i urinrøret og nyrebækkenet.

Dernæst planlægger teamet at undersøge fordelen ved at tilføje immunterapi eller målrettet behandling til kemoterapi.

NELSON-ekspert: Ingen argumenter for at forsinke screening af rygere

Hver femte danske dødsfald på grund af lungekræft ville kunne blive forhindret, hvis Danmark indfører et CT-baseret screeningsprogram for lungekræft, vurderer den hollandske screeningsekspert, Harry J. de Koning, som har udført Europas største studie nogen sinde af effekten af at screene tidligere og nuværende rygere.

Læs mere ...

Onkologisk Tidsskrift lancerer i Sverige

Medicinske Tidsskrifter,har lanceret sit første medie i Sverige, nemlig Onkologisk Tidskrift (på svensk er der kun ét "s" i Tidsskrift), som også var virksomhedens første medie i Danmark.

Læs mere ...

ASCO håber stadig at kunne afholde årsmøde trods corona

På nuværende tidspunkt planlægger det amerikanske kræftselskab ASCO fortsat at afholde sit årlige møde i Chicago, der er sat til 29. maj-2. jun, men udvikler alternative scenarier, hvis det skulle blive nødvendigt at aflyse det fysiske møde pga. COVID-19.

Læs mere ...

Laboratorieforsøg: Statiner sulter kræftceller ihjel

I laboratorieforsøg med humane celler har forskere ved Johns Hopkins Medicine i USA fundet, at statiner kan dræbe kræftceller ved at 'sulte dem ihjel'. Resultaterne forbedrer ifølge forskerne tidligere beviser for, at statiner kan være værdifulde til bekæmpelse af nogle former for kræft.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift