Stort studie viser sammenhæng mellem grøn te og bedre overlevelse ved æggestokkræft
Et par kopper grøn te om dagen kan forbedre overlevelsen ved æggestokkræft. Det viser en stor, international undersøgelse.
I studiet, som er publiceret i British Journal of Cancer, har forskere fra hele verden, heriblandt Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, undersøgt sammenhængene mellem te- og kaffeforbrug før æggestokkræftdiagnose og overlevelse ved hjælp af data fra ti undersøgelser i Ovarian Cancer Association Consortium. Data om indtag af te (grøn te, sort te og urtete), kaffe og koffein var tilgængelige for 5.724 kvinder.
Resultaterne viste, at kvinder, der drak en eller flere kopper grøn te om dagen før deres kræftdiagnose, havde en bedre samlet overlevelse end kvinder, der ikke drak grøn te (aHR = 0,84, 95 % CI 0,71-1,00, p-trend = 0,04). Forskerne fandt, at kvinder, der drak 1-2,5 kopper grøn te om dagen, havde 16 procent større chance for at overleve deres kræftsygdom end dem, der ikke gjorde det. Forskerne fandt derimod ingen tegn på en sammenhæng mellem kaffe, sort te eller urtete eller koffeinindtag og forbedret overlevelse.
Der var ingen konsekvent variation mellem undergrupper defineret af kliniske karakteristika eller livsstil, og justering for forskellige livsstilsaspekter ændrede ikke mærkbart på resultaterne.
Studiet er den hidtil største undersøgelse af sammenhængen mellem te, kaffe og overlevelse efter æggestokkræft. Den observerede sammenhæng med forbrug af grøn te før diagnose rejser ifølge forskerne bag studiet muligheden for, at indtagelse af grøn te efter en æggestokkræftdiagnose kan forbedre patientens resultater.