Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Screening i 60'erne sænker risikoen for livmoderhalskræft

Screening i 60 års alderen reducerer risikoen for livmoderhalskræft hos kvinder, som tidligere har haft unormale celleprøver. Selv de, der ikke får lavet celleprøver i 50'erne, har en lavere risiko for livmoderhalskræft, hvis de screenes senere hen.

Det viser svensk forskning, som er offentliggjort i PLOS Medicine.

I undersøgelsen har forskere ved Karolinska Institutet fulgt over en halv million kvinder født mellem 1919 og 1945 for at undersøge forekomsten af ​​livmoderhalskræft efter 60-årsalderen. Forskerne har set på risikoen for, at kvinderne fik livmoderhalskræft i alderen 61-80 år, afhængigt af kvindernes screeningshistorie i 50'erne. De sammenlignede også risikoen for livmoderhalskræft i forhold til, om kvinderne var blevet screenet efter de 60 år eller ej.

Resultaterne viser, at fem millioner kvinder over 60 år, som ikke var blevet screenet i 50'erne, fik livmoderhalskræft. Hvis kvinderne blev screenet i alderen 61-65 år, faldt risikoen med 58 procent, svarende til 3,3 kræft tilfælde per tusinde kvinder. For kvinder, der tidligere havde unormale celleprøver i 50'erne, var risikoreduktionen fra screening i aldersgruppen 61-65 også signifikant.

For gruppen af ​​kvinder, der havde normale celleprøver i 50'erne, blev kræftrisikoen ikke reduceret med nye celleprøver. Dog observerede forskere et lavere antal avancerede kræfttilfælde mellem 61-65 år, eftersom kræftsygdommen blev påvist på et tidligere stadium ved screening.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift