Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Patienter skal tilbydes gentest på diagnosetidspunktet

I dag tilbydes patienter kun gentest, hvis der er mistanke om arvelig kræft i familien, men patienterne skal have tilbuddet med det samme.

”Patienterne skal have tilbuddet up front. Vi vil have gentests integreret i rutinen,” siger Anne-Marie Gerdes, klinikchef for Klinisk Genetisk Afdeling, Rigshospitalet, hvor man lægger vægt på at hjælpe patienterne med at forstå og håndtere de komplekse problemstillinger.

Anne-Marie Gerdes

Anne-Marie Gerdes mener, at patienten skal have tilbuddet om gentest helt up front: ”Vi vil have gentest integreret i rutinen,” siger hun.

Genetisk diagnostik er forudsætningen for at kunne opspore arvelige kræftsygdomme, og det har i mange år været rutine at tilbyde patienter, der har fået stillet diagnosen brystkræft eller ovariekræft, en BRCA-test, fortæller Anne-Marie Gerdes, klinikchef, professor, overlæge Klinisk Genetisk Afdeling, Rigshospitalet.

Personer, der har mutationer i BRCA1 eller 2, har stærkt forhøjet risiko for at udvikle kræft, og også risikoen for ovariekræft er forøget. Mænd med mutationer i BCRA-generne, især BCRA2, har let øget risiko for prostatakræft.

”Det nye er, at man begynder at integrere gentesten, altså at man tilbyder den til patienten, når diagnosen er stillet, for at det kan have en behandlingsmæssig konsekvens. Men ifølge DBCG’s henvisningskriterier henvises patienten typisk til gentest, når der er mistanke om arvelig kræft i familien, men ikke på selve diagnosetidspunktet,” siger Anne-Marie Gerdes,

DBCG står for Danish Breast Cancer Cooperative Group.

Anne-Marie Gerdes oplyser, at DBCG’s genetiske udvalg om arvelig brystkræft er ved at opdatere retningslinjerne. Og hun mener, at patienten skal have tilbuddet helt up front: ”Vi vil have gentests integreret i rutinen,” siger hun.

Ved gentests leder man efter, om patienten har en medfødt disposition for at udvikle kræft, så man kan sætte ind med kontroller og forebyggende tiltag. De patienter, der opfylder kriterierne, bliver henvist til genetisk rådgivning.

Uskyldige varianter

Men en genetisk udredning følger ikke den slagne vej: ”Vi kan finde varianter af gener, som kan være helt uskyldige, og der også er ’tilfældighedsfund’, altså genvarianter, der afslører en risiko for en anden eller andre sygdomme end den, man undersøger patienten for. Det er ikke en enkel proces,” siger Anne-Marie Gerdes.

”Vi kan også komme ud for, at der ikke påvises genfejl, selv om der er masser af kræfttilfælde i familien. Men folk tror ofte, at gentesten således frikender dem for kræftrisiko, og det er vores opgave at forklare patienten, at vi endnu ikke kan undersøge for alle relevante gener.

Den store udfordring er, at man ikke altid kan finde ud af den genetiske årsag til en kræftsygdom. Det er meget komplekst, og vor opgave er at hjælpe patienten til at forstå og håndtere dette. Det vigtige er at have en god dialog med patienten og aftale, hvilke typer af informationer, patienten ønsker tilbagemelding omkring,” siger Anne-Marie Gerdes, der også er stærkt optaget af den etiske dimension i genetiske problemstillinger, og er medlem af Etisk Råd.

Ønsker hele familien den viden?

En genetisk test må nødvendigvis inddrage familien og indebærer mange etiske dilemmaer.  Hvis en kvinde får at vide, at hun har en mutation i et af BRCA-generne, kan det meget vel betyde, at hendes mor, en søster og en moster også har genfejlen. Det er helt naturligt for de fleste familier at dele denne viden, men nogle ønsker ikke at delagtiggøre familien i det, og nogle familiemedlemmer ønsker ikke den viden og kan blive vrede.

Men her har lægerne en anden forpligtelse:

”De fleste patienter fortæller familien om gentesten, men gør de det ikke, forsøger vi at hjælpe. Vi har mulighed for uopfordret at kontakte familiemedlemmer,” siger Anne-Marie Gerdes, ”hvis vi for eksempel kan se, at der er kvindelige slægtninge i risiko for brystkræft i en familie med BRCA-mutation, kontakter vi dem, hvis familien ikke selv magter opgaven.

Det er altid en individuel afvejning,” fastslår Anne-Marie Gerdes, ”der skal være tale om alvorlig sygdom, som skal kunne behandles eller forebygges. Man skal kunne identificere personer med øget risiko, for eksempel ved hjælp af gentests. Det er ikke noget, man bare gør. Men i særlige tilfælde er det nødvendigt. Og vi støtter altid op med skriftligt materiale og opfølgende samtale.”

Vildledende markedsføring

Men hvad med de mennesker, der går på nettet og bestiller genanalyser, hvad enten de er syge, eller det bare er ’for sjov’?

”Der tilbydes så mange typer af gentests eller variantanalyser på nettet, og firmaerne markedsfører dem, som om det er genetiske analyser. Det er, efter min mening, vildledende markedsføring. Det er selvfølgelig fint, at folk tager hånd om egen sundhed, men hvem skal tolke resultaterne? Hverken de eller deres praktiserende læge kan altid forstå dem, og det er ikke det offentliges opgave at tage sig af den form for rådgivning,” siger Anne-Marie Gerdes, hvis afdeling har haft nogle få af den type henvendelser.

Hun oplyser, at Etisk Råd i 2012 anbefalede at lave en hjemmeside, der kunne levere undervisningsmateriale om genetiske problemstillinger.

Der er mangel på kliniske genetikere i dette land. Hvordan er interessen for specialet hos de yngre læger?

”Vi har stor søgning, det er interessant for de unge læger, at vi er tæt på både forskning og patientkommunikation, og derudover er der mange etiske dilemmaer. Vi varetager laboratorieanalyserne, og samtidig er det også os, der taler med patienterne,” siger Anne-Marie Gerdes. ”Vi kunne sagtens bruge flere kliniske genetikere, hvis der var ressourcer til det.”

DBCG’s reviderede retningslinier finder du på deres hjemmeside.

I 2012 udarbejdede Etisk Råd en baggrundsrapport om genomundersøgelser og de etiske dilemmaer i diagnostik, i forskning og direkte til forbrugeren. Den kan læses på rådets hjemmeside.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.