Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Onkologer bekymrede for hård prioritering hvis coronaepidemien eskalerer

Lotte Engell-Nørregård

Lotte Engell-Nørregård

En overskridelse af sundhedsvæsenets kapacitet ved en eskalering af COVID-19-epidemien i Danmark kan betyde, at kræftpatienter kan blive nedprioriteret, frygter Lotte Engell-Nørregård, der er  formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO).

Da det stod klart for myndighederne, at SARS-CoV-2 var ’sået’ i den danske befolkning, valgte regeringen, at samfundet skulle lukke ned for at bremse smittespredningen og hermed forhindre, at hospitalerne vil blive overfyldte, som det er set i Italien.

Strategien har vist sig at være effektiv, og de nyeste tal viser en betydelig nedgang i indlæggelser. Men i takt med at samfundet åbner op igen, står vi overfor en øget smittespredning, og det aktualiserer spørgsmålet:

Hvis det skulle ske, at hospitalerne bliver overbebyrdet, hvordan skal hospitalsledelsen så prioritere og fordele ressourcerne mellem patienterne?

Lige nu er der ingen faste retningslinjer fra myndighedernes side, og hos onkologerne er der bekymring at spore, da en kapacitetsoverskridelse potentielt kan have betydning for deres patienter.

"Det bekymrer os som onkologer, når vi ser tilstandene i Italien, hvor hospitalerne bliver nødt til at prioritere hårdt mellem, hvilke patienter der behandles. Kræftpatienter er ofte ældre, har flere kroniske sygdomme og kan have mindre chancer for at overleve. Og vi er nervøse for, at vores patienter vil blive nedprioriteret, hvis der bliver mangel på ressourcer,” siger Lotte Engell-Nørregård, formand for DSKO, overlæge og afdelingsleder på Afdeling for Kræftbehandling ved Herlev Hospital.

Hun fortsætter:

”Regeringens nedlukning af Danmark har heldigvis sikret, at hospitalernes kapacitet ikke er overskredet. Men nu hvor der åbnes delvist op igen, er problemstillingen igen aktuel. Det bedste vi kan gøre for vores patienter nu, er at sætte alle sejl ind på at undgå, at de bliver smittet med covid19," siger Lotte Engell-Nørregård, der fortæller, at alle onkologiske afdelinger har lavet en række tiltag, som beskytter patienterne på de forskellige onkologiske afdelinger mod at blive smittet.

 

Vigtigt, at der ikke diskrimineres på alder

 

Den bekymring deler formand for Det Etiske Råd, Anne-Marie Axø Gerdes. Hun er til daglig ledende overlæge ved Rigshospitalet og professor i genetik og arvelige kræftsygdomme.

”Jeg deler da den bekymring, for det er rigtigt, at kræftpatienter ofte er ældre og kan have dårligere chancer for at overleve. Men det er ikke kun kræftpatienter, der er udsatte. Andre sygdomsgrupper, som typisk er ældre mennesker, vil også være udsatte, f.eks. folk med KOL eller diabetes. Der mangler nogle klare og gennemskuelige retningslinjer,” siger Anne-Marie Axø Gerdes.

Men hvilke kriterier skal være styrende for sådanne retningslinjer?

”De fleste vil sige, at vi hjælper mest hos de unge patienter, da de har flest leveår forude, og det er også rigtigt, men jeg synes samtidig, at det er vigtigt, at retningslinjerne ikke diskriminerer på baggrund af alder. Det er mit værst-tænkelige scenarie, hvis f.eks. alle over 65 år bliver nedprioriteret på grund af deres alder. Vi skal også kigge på f.eks. livskvalitet,” siger Anne-Marie Axø Gerdes.

Udlandet har tydelige retningslinjer 

I flere europæiske lande, f.eks. England og Schweiz, har myndighederne lavet nye retningslinjer for prioritering i sundhedsvæsenet i forbindelse med COVID-19-epidemien, der tager udgangspunkt i specifikke karakteristika ved patienten, såsom livskvalitet og funktionsniveau, men også hvor sandsynligt det er, at patienten vil overleve, og hvor mange gode leveår patienten har igen.

”I England har de en lidt anden tradition med at lave tydelig prioritering af ressourcerne. NICE har lavet en algoritme for prioritering af behandling i forbindelse med COVID-19-epidemien, hvor patienterne rubriceres i forskellige kategorier ud fra en række parametre. Det kan man lade sig inspirere af,” siger Anne-Marie Axø Gerdes og slutter: 

”Der foregår allerede en prioritering af ressourcerne på sygehusene, selvom det ikke er så synligt. Men jeg synes, at det skal være transparent, hvordan vi gør det. Det er noget, vi skal tage stilling til i fællesskab. Der skal være klare retningslinjer.”

Kultur