Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hjemmeprøver øger deltagelse i screening for livmoderhalskræft

Får kvinder i alderen 30-64 år mulighed for at tage en hjemmeprøve til undersøgelse for HPV, vil mange flere deltage i screening for livmoderhalskræft – især hvis prøvesættet sendes direkte hjem til kvinderne. Effekten er især stor hos de kvinder, som ellers sjældent deltager i screeningsprogrammet, herunder socialt udsatte kvinder. 

Sådan lyder konklusionen i et nyt forskningsprojekt, som post doc Mette Tranberg fra Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers, Region Midtjylland, har stået for som led i sin ph.d., og som allerede har haft en effekt. I de nyeste anbefalinger for screeningprogrammet anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle regioner bør tilbyde en HPV-hjemmeprøve sammen med den anden påmindelse om screening. Hertil kommer, at der er nedsat en national styregruppe, som bl.a. skal se på, hvordan man bedst implementerer hjemmeprøverne i screeningsprogrammet.

Baggrunden for Mette Tranbergs ph.d.-projekt er det faktum, at kun 65 procent af alle inviterede kvinder deltager i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft. Samtidig er det kendt, at næsten halvdelen af alle tilfælde af nyopdaget livmoderhalskræft findes hos kvinder, der ikke har deltaget regelmæssigt i screening.

Men det kan der altså ændres på i positiv retning, ifølge det nye studie. Studiet viser, at den totale screeningsdeltagelse blandt inviterede kvinder kan øges fra 69 til 74 procent, hvis prøvesættet sendes direkte til kvinderne ifm. anden påmindelse - og fra 69 til 71 procent, hvis kvinderne selv skal bestille prøvesættet.

”Resultaterne viser, at vi ved at tilbyde ikke-deltagende kvinder en hjemmeopsamlet prøve som et alternativ til undersøgelsen hos egen læge, kan få mange flere kvinder til at deltage i screening for livmoderhalskræft, forudsat at prøvesættet sendes direkte til kvinden. Dette er ny viden, som har potentiale til at forbedre forebyggelsen af livmoderhalskræft,” siger Mette Tranberg.

Men en ting er, at kvinderne deltagere i større antal, når de får mulighed for at tage HPV-hjemmeprøven. En anden er, om de, der testes HPV-positive, efterfølgende går til deres egen læge for at blive undersøgt for, om HPV-infektionen har forårsaget celleforandringer, der kræver behandling. Her viser Mette Tranbergs studie, at ni af 10 kvinder faktisk opsøger deres læge bagefter.

”Vi vil ikke få nogen effekt af tilbuddet om hjemmeprøver, hvis ikke kvinderne følger op på resultaterne. Derfor er det rigtig fint at se, at 90 procent af dem gør det. Så selvom de måske ikke har været gode til at komme før, så gør de det altså, når de ved, at der er risiko for, at de har celleforandringer. Og det er et godt budskab at få ud,” siger hun.

Ekstra ny viden kommer fra et netop publiceret studie, som har undersøgt, hvilke sociale grupper af ikke-deltagende kvinder, det er, man får fat i med hjemmeprøven. Her ser tallene således ud, at blandt vestlige immigranter stiger screeningsdeltagelsen fra 16 procent i kontrolgruppen, som kun fik tilbudt screening hos lægen, til 34 procent, hvis prøvesættet sendes direkte til kvinderne. Og blandt kvinder på overførselsindkomst stiger deltagelsen fra 17 procent i kontrolgruppen til 32 procent hvis prøvesættet sendes direkte.

”Det er godt at se, at socialt udsatte kvinder har god effekt af tilbuddet om hjemmeprøver. Især da det netop er dem, vi gerne vil have fat i, idet der er en social slagside i forhold til, hvem der deltager i screeningsprogrammet,” siger Mette Tranberg.

Hun er nu ansat i en post.doc.-stilling, hvor hun vil følge op på data fra sit ph.d.-projekt. Her vil hun bl.a. se på screeningsadfærden hos de yngre kvinder, der fik tilbudt mulighed for hjemmeprøver i deres seneste screeningsrunde i 2016 og nu er på vej til at blive inviteret på ny. Kommer de eller ej? Og efter første eller anden påmindelse om screening? Dette studie vil være klar i løbet af et par år.

 

Mette Tranberg præsenterede resultaterne af sit ph.d.-projekt på Danske Kræftforskningsdage, hvor hun faktisk vandt en af de to priser, der var udloddet for bedste poster-fremlæggelse. Danske Kræftforskningsdage er arrangeret af Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift