Kræftpatienter ønsker apotekers involvering i senfølger
En stor del af kræftpatienter, der oplever senfølger til kræft, er positive overfor at involvere lokale apoteker i håndteringen af deres senfølger, viser en danskstøttet undersøgelse.
Baggrunden for studiet, der er publiceret i International Journal of Integrated Care, er, at de nuværende modeller for opfølgningsbehandling er utilstrækkelige til at imødekomme behovene hos mange kræftoverlevere, hvilket fører til uafklarede senfølger. Lokale farmaceuter er de mest tilgængelige sundhedsprofessionelle for offentligheden, og evidensbaserede apotekstjenester med fokus på patientcentreret behandling har vist sig at forbedre sundhed og livskvalitet og sænke dødeligheden, lyder det i den nye undersøgelses abstract. På den baggrund fandt forskerne det relevant at undersøge, om og hvordan kommunale apoteker kan bidrage til en indsats rettet mod senfølger af kræft, som rammer mere end halvdelen af alle kræftoverlevere.
I studiet undersøgte forskerne kræftoverleveres syn på at inddrage lokale apoteker i håndteringen af senfølger af kræft. Et spørgeskema blev udviklet baseret på validerede spørgeskemaer, hvor udvalgte spørgsmål blev ændret, så de passede til undersøgelsens formål. Spørgeskemaet blev pilottestet på kræftpatienter i fire danske kommuneapoteker og sendt elektronisk gennem Survey Xact til alle 611 kræftpatienter i Kræftens Bekæmpelses patientpanel i august 2021. Kvantitative data blev analyseret ved hjælp af beskrivende statistik, og kvalitative kommentarer blev analyseret ved hjælp af indholdsanalyse.
Samlet set svarede 354 ud af 611 paneldeltagere på spørgeskemate. Tre ud af fire respondenter svarede, at de oplevede senfølger af kræft og manglede rådgivning om senfølger i forskellig grad, f.eks. mere personlig vejledning efter deres behandlingsforløb. På trods af, at de oplevede senfølger, diskuterede knap en fjerdedel af de adspurgte ikke symptomer med nogen sundhedsperson. Kun syv procent af de adspurgte diskuterede senfølger af kræft med apotekspersonalet, hvoraf 91 procent selv tog emnet op. Inden for de foregående 12 måneder havde seks procent besøgt apoteket ugentligt og 44 procent månedligt.
Mens 54 procent af respondenterne var åbne over for, at apoteket spillede en mere fremtrædende rolle i håndteringen af deres senfølger af kræft, var 25 procent ikke interesseret i apotekernes involvering. Halvdelen af respondenterne ville deltage i en gratis, lokal apoteksbaseret intervention mod senfølger af kræft, mens en femtedel ikke ville tage imod tilbuddet.
Perspektiverne fra undersøgelsen vil blive brugt til at styrke det eksisterende tværfaglige samarbejde om håndtering af senfølger af kræft, og forskerne håber at kunne udvikle en intervention, hvor kommunale apoteker supplerer eksisterende initiativer til at identificere, rådgive og behandle senfølger.