Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Vil undersøge bivirkninger ved immunterapi

Flere tusinder kræftpatienter bliver årligt behandlet med immunterapi, hvis hyppigste bivirkning er immunterapi-relateret tarmbetændelse. Et nyt forsøg på Odense Universitetshospital skal nu undersøge, hvorfor og hos hvem bivirkningen opstår.

Hvilke patienter får tarmbetændelse som bivirkning af deres immunterapi-behandling, og hvordan hjælper man dem bedst?

Det skal forsker og læge Søren Kjær Petersen fra Onkologisk Afdeling på OUH undersøge i et nyt lodtrækningsforsøg

I forsøget bliver to forskellige behandlinger afprøvet – infliximab og binyrebarkhormon – for at afgøre, hvilken af de to virker bedst for patienter med svær (grad 3-4) immunterapi-relateret tarmbetændelse. 

Kortlægge bakteriesammensætning

Hypotesen er, at initial behandling med infliximab er bedre end binyrebarkhormon, vil forkorte tiden til grad 1 tarmbetændelse, nedsætte forbruget af binyrebarkhormon og have positive effekter på indlæggelser, medicinforbrug og livskvalitet.

I forsøget bliver patienternes fæcesprøver også undersøgt for at kortlægge tarmens bakteriesammensætning. Målet er at blive klogere på, hvordan tarmens bakterier kan påvirke behandlingens effekt og risikoen for at få bivirkninger.

Årligt begynder over 3.000 patienter behandling med immunterapi, hvor alvorlige bivirkninger ses hos 15 til 50 procent af patienterne. Årsagen til tarmbetændelse og eventuelt disponerende faktorer er ukendt, og behandlingen består i dag af binyrebarkhormon.

For en gruppe patienter med immunrelaterede tarmbetændelse kan tilstanden dog ikke bringes i ro med binyrebarkhormon. Disse patienter behandles med infliximab, et biologisk lægemiddel, som har effekt hos omkring 80 procent. 

Kultur