Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Chefsygeplejerske Mette Marie Thomsen, afdelingslæge Jeanett Strandbygaard og cheflæge Jesper Ravn glæder sig over udvidelsen af OR Black Box. I loftet anes et af de fire kameraer, der registrerer aktivitet på stuen.

Black Box installeres på flere operationsstuer på Rigshospitalet

En såkaldt OR Black Box, der registrerer alt, hvad der sker i lokalet, installeres nu på seks operationsstuer på Rigshospitalet, blandt andet i Center for Kræft og Organsygdomme. Boksene skal styrke læring, arbejdsglæde og patientsikkerhed. 

Som et led i et forskningsprojekt har en OR Black Box gennem de seneste tre år registreret hver bevægelse, samtale, telefonopringning og dør, der åbnes på en gynækologisk-obstetrisk operationsstue på Rigshospitalet. Nu er erfaringerne så gode, at metoden udbredes til yderligere seks operationsstuer på Rigshospitalet og dermed bliver et kvalitetsudviklingsprojekt.

”Med OR Black Box kan vi blive endnu bedre på operationsstuerne. Vi kan lære af vores fejl – og også gode operationer – på tværs af fagligheder og afdelinger og skabe større arbejdsglæde på operationsstuerne, fordi vi får et trygt rum at lære i og lære fra,” siger afdelingslæge Jeanett Strandbygaard, der har stået i spidsen for implementeringen og afprøvningen af den første OR Black Box på Rigshospitalet, i en pressemeddelelse.

Efter sommer vil i alt syv operationsstuer på Rigshospitalet have en OR Black Box; tre operationsstuer for kvinder og børn i Juliane Marie Centret, to operationsstuer for hjerte- og lungepatienter samt karkirurgiske patienter i Hjertecentret og to operationsstuer for cancerkirurgi i Center for Kræft og Organsygdomme. Med syv OR Black Boxe bliver Rigshospitalet det største center i Europa.

Hver stue får fire kameraer og to mikrofoner i lofterne, og kameraer på nogle af de instrumenter, der bruges under operationen. Optagelserne og deltagelsen i et internationalt netværk omkring metoden har allerede givet ny viden, blandt andet at Rigshospitalet har nogle af de hurtigste skiftetider på operationsstuen, hvorimod andre lande er bedre til at foretage 'time out' og til optimal planlægning af operationsdagen.

Situationer kan 'flagges'

I Afdeling for Bedøvelse og Operation i Center for Kræft og Organsygdomme, glæder chefsygeplejerske Mette Marie Thomsen sig til at arbejde med OR Black Boxen. 

”Jeg er meget begejstret over, at vi nu får mulighed for at arbejde på tværs af centre og fagligheder med kvalitetssikring. Jeg er blandt andet meget interesseret i at se på, hvordan magten i rummet påvirker vores læringsmiljø og muligvis patientsikkerhed på operationsstuerne. Jeg håber, at vi via Black Box kan få flere stemmer frem i lyset og dermed minimere følelsen af at være alene om ’bare, jeg havde sagt det’ eller ’ hvad skete der lige der’,” siger hun.

Noget af det essentielle ved Black Box-konceptet er, at alle på operationsstuen kan ’flagge’ en situation eller et tidsrum under operationen, som de ønsker skal analyseres nærmere. Det, der ’flagges’, bliver efterfølgende sendt til analyse og kommer anonymiseret tilbage til afdelingen i en form, så det kan danne grobund for læring.  

Afdeling for Kvindesygdomme har for nylig afholdt det første event, kaldet Black Box Moments, hvor en situation, som var blevet ’flagget’ på operationsstuen, blev vist og drøftet. Mere end 65 personer på tværs af faggrupper, afdelinger og centre mødte frem til eventet, som vil være et tilbagevendende tilbud. 

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.