Flest kvindelige kræftoverlevere på europæisk plan
Der er flere kvindelige kræftoverlevere end mandlige i Europa, viser en stor kortlægning. Undersøgelsen peger også på, at der er stor forskel i forekomsten af kræftoverlevere de europæiske lande imellem.
På trods af, at der bliver flere og flere mennesker, der lever med og efter kræft, er fuldstændig information om kræftprævalens ikke systematisk tilgængelig i alle europæiske lande. Den har den nye undersøgelse, publiceret i The Lancet Oncology, forsøgt at udfylde ved at analysere befolkningsbaserede kræftregisterdata fra EUROCARE-6-studiet.
I undersøgelsen brugte forskerne incidens- og opfølgningsdata frem til 1. januar 2013 fra 61 kræftregistre til at estimere fuldstændig og begrænset prævalens efter kræfttype, køn og alder for 29 europæiske lande og de 27 lande i EU (EU27; repræsenteret af 22 medlemslande, der har bidraget med registerdata).
Forskerne fokuserede på 32 maligne cancere, og kun den første primære tumor blev taget i betragtning ved estimering af prævalensen. Forskerne lavede fremskrivninger af kræftprævalensandele op til 1. januar 2020.
Opgørelsen viser, at i 2020 blev 23.711.000 mennesker (5 procent af befolkningen) anslået til at være i live efter en kræftdiagnose i Europa, og 22.347.000 i EU27.
Kræftoverlevere var hyppigere kvinder (12.818.000) end mænd (10.892.000). De fem førende tumorer hos kvindelige kræftoverlevere var brystkræft, kolorektalkræft, livmoderkræft, hudkræft og skjoldbruskkirtelkræft. Hos de mandlige kræftoverlevere var de fem mest almindelige kræfttyper prostatakræft, kolorektalkræft, urinblærekræft, hudkræft og nyrekræft.
Forskellene i prævalens mellem landene var store (fra to til ti gange afhængig af kræfttype), i overensstemmelse med den demografiske struktur, forekomst og overlevelsesmønstre.
Mellem 2010 og 2020 steg antallet af fremherskende tilfælde med 3,5 procent om året (41 procent samlet set), delvist på grund af en aldrende befolkning. I 2020 blev 14.850.000 mennesker estimeret til at være i live mere end 5 år efter en kræftdiagnose, og 9.099.000 mennesker blev estimeret til at være i live mere end 10 år efter diagnosen, hvilket repræsenterer en stigende andel af den kræftoverlevende befolkning.
Forskerne bag undersøgelsen mener, at deres resultater er nyttige på landeniveau i Europa til at understøtte evidensbaserede politikker for at forbedre livskvalitet, behandling og rehabilitering af kræftpatienter gennem hele sygdomsforløbet. Fremtidigt arbejde omfatter estimering af tid til helbredelse efter stadie ved diagnose i udbredte tilfælde.