
Fase II-data: Kost rig på omega-3 nedsætter dødsrisiko ved prostatakræft
Et års kost med højt indtag af omega-3, lavt indtag af omega-6 og fiskeolie giver en signifikant reduktion i prostatakræftprogression, -metastaser og -død. Det viser et prospektivt fase II-studie.
I studiet, som er publiceret i Journal of Clinical Oncology, undersøgte forskere fra University of California Los Angeles, USA, om en diæt med et højt indhold af omega-3 og et lavt indtag af omega-6 fedtsyre samt fiskeoliekapsler (D + FO) nedsætter risikoen for sygdomsprogression (målt ved markøren Ki-67, som er et mål for, hvor mange af tumorcellerne, der er ved at dele sig i tumor) hos mænd med prostatakræft, som følges for udvikling i deres prostatakræft (aktiv overvågning).
I studiet blev 100 mænd med grad 1 eller 2 prostatakræft, som var under aktiv overvågning, tilfældigt inddelt i en gruppe, der fik D + FO, og en kontrolgruppe. Prostatabiopsier fra samme sted blev taget ved studiets start og efter et år. Det primære endepunkt var ændring i Ki-67-indekset fra baseline til et år sammenlignet mellem grupperne.
Resultaterne viste, at Ki-67-indekset faldt med cirka 15 procent fra baseline til et år (1,34 procent ved baseline, 1,14 procent efter 1 år) i D + FO-gruppen, mens det steg med cirka 24 procent i kontrolgruppen (1,23 procent ved baseline, 1,52 procent efter et år). Der var ingen signifikant forskel i den sekundære udfaldsgradsgruppe, tumorlængde, Dechifrer genomisk score eller prostataspecifikt antigen (PSA) mellem de to grupper. Fire patienter i D + FO-gruppen blev trukket tilbage fra forsøget på grund af bivirkninger relateret til FO.
Studiets resultater understøtter fremtidige fase III-forsøg, der inkorporerer D + FO hos mænd med prostatakræft under aktiv overvågning, konkluderer forskerne bag studiet.