Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


“Medicinrådet hænger sig i medicinpriser og sparer på nogle meget centrale menneskerettigheder. De sætter en lav værdi på menneskeliv – i dette tilfælde kvindeliv. Jeg synes ikke, de kan være det bekendt,” siger Anja Skjodborg Hansen. 

Formand for Brystkræftforeningen: Det er på alle måder at tage håbet fra folk

Brystkræftforeningen står meget uforstående overfor, at Medicinrådet nu har besluttet at udsætte beslutningen om en anbefaling af brystkræftlægemidlet Enhertu - også selvom udsættelsen kun er planlagt til at være en måned. 

“Jeg synes, det er beskæmmende, at det er prisen, det kommer an på”. 

Sådan siger formand for Brystkræftforeningen Anja Skjoldborg Hansen, efter Medicinrådet onsdag besluttede at udsætte beslutningen om, at brystkræftlægemidlet Enhertu kan tages i brug af uhelbredeligt syge kvinder med HER2-low brystkræft.

Medicinrådet har valgt at udsætte med den begrundelse, at de håber og har en forventning om, at lægemiddelvirksomheden vil sætte prisen ned, så den kommer ned i et leje, der afspejler effekten. 

Prisen på Enhertu afhænger af kropsvægt og den dosis, der er brug for. Der gives typisk tre til fire doser per behandling hver tredje uge. Dermed løber medicinudgiften alene op i en pris på cirka 800.000 kroner til 1,1 millioner kroner årligt. 

Dette er dog vel at mærke listeprisen og ikke den pris, som Medicinrådet har siddet med. AstraZeneca og Daiichi-Sankyo har givet en hemmeligholdt rabat. Men rabatten er ikke stor nok, mener Medicinrådet altså.

“Medicinrådet hænger sig i medicinpriser og sparer på nogle meget centrale menneskerettigheder. De sætter en lav værdi på menneskeliv – i dette tilfælde kvindeliv. Jeg synes ikke, de kan være det bekendt,” siger Anja Skjodborg Hansen. 

Afhængige af hurtighed

Hun fortæller, at patienterne har brug for medicinen her og nu. 

“Patienterne er afhængige af hurtighed. Selv hvis medicinen bliver godkendt om en måned, kan det være, der så går længere tid, fordi der i nogle regioner går noget tid, før man kan tilbyde behandlingen til målgruppen,” siger hun og tilføjer: 

“Hvis man er i sit behandlingsforløb, hvor man har en tumor, der spreder sig, og ens nuværende behandling ikke virker, så kan en måned være lang tid. Det handler jo om at holde kræften i ro, så den ikke får lov til at sprede sig yderligere, hvilket gør det sværere at behandle. Så det er på alle måder at tage håbet fra folk - også for dem, der lige nu selv betaler for behandlingen i udlandet,” siger formanden.

Enhertu er målrettet syge kvinder med HER2-low brystkræft (den mest almindelige type), hvor kræften ikke kan bortopereres eller har spredt sig. Medicinen kan ikke kurere kræften, men forlænge livet med op til et halvt år. 

Enhertu er allerede godkendt til kvinder med HER2-low brystkræft i blandt andet Sverige og Norge. Både læger og patienter har kritiseret, at kvinder i Danmark er ringere stillet end i andre lande. 

Et halvt år og håbet er alt værd

 “T-DXd (Enhertu, red.) gør ikke patienterne raske, men kan forlænge patienternes liv, og derfor ville vi gerne anbefale det. Men det kræver, at prisen står i et rimeligt forhold til den dokumenterede effekt,” siger Jørgen Schøler Kristensen, forperson for Medicinrådet. 

Anja Skjoldborg Hansen giver ikke meget for det argument. Hun mener, det er vigtigt, at der er flere lægemidler til rådighed på markedet, da det øger håbet for længere levetid, når et lægemiddel stopper med at virke. Selvom patienterne ender med at dø af deres kræftsygdom, så lever de i gennemsnit tre-fire år, nogle heldigvis endnu længere. Det betyder meget at få livsforlængende behandling, et halvt år er meget, hvis man ved, at ens dage er talte - og så er der også håbet om, at der i mellem tiden vil komme ny behandling til. Det handler om at være noget værd, så længe man er her og ikke opgive sig selv,” fastslår hun. 

 Medicinrådet modtog anmodningen om vurdering fra AstraZeneca og Daiichi-Sankyo allerede 11. marts 2023 - altså for over et år siden. Valideringsprocessen var meget lang, og først 20. oktober 2023 var dokumentationen i ansøgningen på plads, og fagudvalget og sekretariatet i Medicinrådet kunne udarbejde en vurderingsrapport.

 Også den del står Brystkræftforeningen uforstående overfor: 

“Det er mærkeligt, at vi skal bruge så lang tid på at godkende noget i Danmark, som allerede er godkendt i USA og af EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur, red.). Der er har siddet nogle af de fremmeste eksperter og vurderet lægemidlet, og så er det mærkeligt, at man synes, at man er så meget klogere end andre herhjemme. Det går kun ud over de danske patienter. Det er grotesk,” siger hun. 

Jesper Fisker: Yderligere belastning for kvinderne

Hos Kræftens Bekæmpelse er Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, også ærgerlig over beslutningen fra Medicinrådet: 

”Både vi, patienter og læger håbede, at Medicinrådet ville komme med en anbefaling af Enhertu til HER2-low positiv brystkræft. Det er nu udskudt en måned, og det er en yderligere belastning for de kvinder, der lige nu venter på, om de kan få behandlingen. Vi ser frem til en afgørelse – den har været længe undervejs allerede til stor frustration for de berørte. Forhåbentlig øger udskydelsen og de annoncerede prisforhandlinger mulighederne for en anbefaling,” skriver han i en mail. 

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.