Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Kymriah bliver første standardbehandling til refraktære ALL-patienter

Børn og unge med B-celle akut lymfatisk leukæmi (ALL), der ikke responderer på den intensive førstelinjebehandling, får nu adgang til CAR T-behandlingen Kymriah (tisagenlecleucel).

Det sker efter, at Medicinrådet onsdag besluttede at anbefale Kymriah som mulig standardbehandling til ALL-børn, som enten er refraktære, i tilbagefald efter stamcellebehandling eller andet eller senere tilbagefald.

Behandlingen har potentiale til at kurere på mod to tredjedele af patienterne, og det er grunden til at Medicinrådet vurderer den kliniske merværdi til at være stor.

Der har ikke indtil nu ikke været en standardbehandling til de refraktære ALL-patienter, hvilket har betydet, at behandlingen meget ofte har været eksperimentel, og formand for Patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS Rita O. Christensen er glad for Medicinrådets anbefaling.

”Det er en rigtig god nyhed for denne gruppe patienter med akut læukemi, for der har været en stor dødelighed, og vi forventer, at patienterne vil få et længere liv med denne behandling. Dødeligheden har været over 50 procent blandt de refraktære patienter, og hvis man kan forhøje overlevelsen til 80 procent, er det en rigtig god nyhed,” siger Rita O. Christensen.

Medicinrådet vurderer omkostningerne ved behandlingen til at være meget høje, men når alvorlighedsprincippet tages med i betragtning, er forholdet mellem omkostninger og den store kliniske merværdi rimelig, mener Medicinrådet, som samtidig anbefaler, at der sker en systematisk indsamling af relevante effekt- og bivirkningsdata for de ALL-patienter, der behandles med Kymriah, og efter to år vil Medicinrådet tage stilling til, om anbefalingen skal fortsætte med at gælde.

Kymriah er indiceret til behandling af børn og unge op til 25 år med B-celle akut lymfatisk leukæmi (ALL), som er refraktære, i relaps efter stamcelletransplantation eller i andet eller senere relaps.

Behandlingen gives som en enkelt intravenøs infusion, og den en anbefalede dosis for patienter under 50 kg er mellem 0,2 × 106 og 5 x 106 levedygtige CAR T-celler/kg legemsvægt og for patienter over 50 kg mellem 0,1 × 108 og 2,5 x 108 levedygtige CAR T-celler/kg legemsvægt.

Før behandling med Kymriah behandles patienten med lymfocytdepleterende kemoterapi.

Kultur

  • Moderne vaccinemodstanderes forklaringer hviler på 250 år gamle argumenter

    BØGER: Det er forkert at tro, at vaccinemodstandere kun er uvidende sølvpapirshatte, som bare mangler noget bedre information, for der er mange andre sociale, kulturelle og politiske mekanismer i spil end blot modstand mod vaccination som sådan. Det fastslår ny, spændende og perspektivrig bog om vaccinemodstanderes historie fra de første koppevacciner til coronavaccinerne i dag.

  • Geisling stærkt tilbage: Underholdende, dramatisk og interessant

    TV: DR’s TV-læge Peter Qvortrup Geisling er stærkt tilbage med sæson 3 i sin TV-dokumentar serie fra Rigshospitalet, hvor især nye medarbejdere, men også enkelte gengangere fra tidligere sæsoner, endnu engang viser os rimeligt vilde scener fra deres travle hverdag i den hvidkitlede verden. 

  • Overlægernes formand: Jeg ville virkelig gerne kunne synge opera

    KULTUR-TEMPERATUR: Overlægernes formand Susanne Wammen drømmer om at kunne synge opera. Men hun må nøjes med at gå i Operaen og se 'Tryllefløjten' i stedet. Det var til gengæld også en stor, og utraditionel, kulturoplevelse.  

  • Børnenes TV-læge har skrevet ambitiøs bog om kroppen til børn

    BØGER: Børnenes TV-læge fra DR Ramasjang, Sandra Meinich Juhl, er vild med den menneskelige krop og formidling af sundhedsvidenskab til børn. To passioner, som det er lykkedes hende at omsætte til en omend noget krævende, så alligevel imponerende velinformerende bog til børn, som herefter vil forstå mere om kroppens måder at fungere på end de fleste.

  • Veloplagt podcast gør patienter klogere på psykiatrien

    PODCAST: Hvad gør man, hvis man som psykiater igen og igen oplever mismatch mellem patienternes forventninger til psykiatrien, og det psykiatrien kan levere? Man laver selvfølgelig en podcast om psykiatri, der gør op med misforståelser og fejlinformation. Podcasten er godt selskab, men spørgsmålet er, om den rammer sin målgruppe.

  • Regionsrådsformand Lars Gaardhøj har flair for at tegne

    KULTUR-TEMPERATUR: Region Hovedstadens regionsformand Lars Gaardhøj bliver mindet om sit ansvar over for patienterne via en podcast med kræftramt skuespiller. Derudover kan han lide at tegne bygninger og huse, når han en sjælden gang har ledige hænder.

  • Jens Juul Holst har skrevet beskeden erindringsbog om den svære vej til Wegovy og Ozempic

    BØGER: Professor Jens Juul Holst fortæller i ny velfortalt og vigtig bog om, hvordan han og hans team opdagede GLP-1’s rolle i regulering af blodsukkeret i 1980’erne, og hvordan han og andre forskere siden har arbejdet intenst på at omsætte opdagelsen til lægemidlerne Ozempic og Wegovy.

  • Ny dansk podcastserie om sundhed kaster kritisk lys på sundhedsmyndighederne

    PODCAST: Læge Alexander Mackenzie og ernæringsterapeut Patricia Højbo har lanceret en ny podcastserie om sundhed og sygdom med fokus på viden, de mener mangler i sundhedsvæsenet. Serien har et ofte subjektivt syn på sundhed, en lidt for sludrende stil, og værten er for ukritisk. Alligevel er serien veloplagt og kan være værd at lytte til.

  • Podcast-aktuel psykiater: Vi læger er sjove at gøre grin med, fordi vi har magt

    PODCAST: Gennem comedy-foredrag sætter psykiater Andreas Hoff fingeren på lægestandens og sundhedsvæsenets ømme punkter. På det seneste har han meldt sig ind i debatten ved at udgive podcasten ’Mens du venter’, der henvender sig til alle, der venter på at få tid hos en psykiater, og som generelt er nysgerrige på psykiatrien og psykisk sygdom.

  • Er stråmandsklinikker en måde at tisse i bukserne på for at holde varmen?

    TV: Danske lægehuse drives i stigende grad af store udenlandske koncerner, hvilket har medført, at patienter i udkantsområderne ofte ikke kan møde en egen læge, men i stedet tilses af sygeplejersker. Sætter de udenlandsk ejede klinikker profit over patientsikkerhed og behandlingskvalitet, spørger to vigtige og tankevækkende programmer.