Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Lungekræft er vigtigste globale årsag til kræftdødsfald

WCLC18: Lungekræft er den vigtigste årsag til kræftdødsfald på verdensplan, og cigaretrygning er ansvarlig for over 80 procent af alle tilfælde af lungekræft.

Det er nogle af da fakta, som International Association for Study of Lung Cancer (IASLC) fremhæver i en opgørelse af statistik og fakta om lungekræft, som selskabet har udarbejdet i forbindelse med verdenskongressen for lungekræft, WCLC.

Rygning og lungekræft

Fakta om rygning og lungekræft i Japan

 • I værtslandet for årets WCLC, Japan, er lungekræft den vigtigste årsag til kræftdødsfald hos mænd og udgjorde i 2015 cirka 25 procent af alle kræftdødsfald hos mænd.
 • I Japan er rygning ulovligt for personer under 20 år, hvilket fører til en senere rygedebut end i mange andre lande (http://www.who.int/bulletin/volumes/91/5/12-108092/en/).
 • Fra 2010-2015 donerede tobaksindustrien 105 millioner yen (cirka 5,9 mio. kr.) til medlemmerne i
  det japanske regeringsparti, det liberale demokratiske parti (LDP). Den japanske regering
  har en 33 procents andel i Japan Tobacco (JT), hvilket betyder at den modtager betydelige skatteindtægter fra rygere, der bidrager til bestemmelser om markedsføring og reklame og
  svage rygeforbud (https://qz.com/906240/secondhand-smoking-in-japanese-restaurants-will-soon-almost-be-a-thing-of-the-past/).
 • Der er de seneste år sket forsøg på strengere tobaksregulering. 1. oktober 2010 steg gennemsnitsprisen på en pakke på 20 cigaretter med 33 procent, til i alt 400 yen (cirka 22 kr.). Men mens Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at 70 procent af prisen på cigaretter består af skatter, er det i Japan kun omkring 64,4.
 • På trods af mange rygere har Japan en lavere forekomst af lungekræft end i mange andre lande. Det kan blandt andet hænge sammen med senere rygedebut, genetiske faktorer, livsstilsfaktorer eller lavere indhold af kræftfremkaldende ingredienser i cigaretterne (https://www.verywell.com/the-japanese-lung-cancer-smoking-paradox-2248990).

Globale spotlights

Forskning og lovende udviklinger

 • Finansiering til lungekræftforskning kan være svær at få, blandt andet fordi læger ofte finder lungekræft i senere stadier, hvor det er sværere at behandle. Nye fremskridt ser dog lovende ud inden for screening, tidlig opsporing og målrettede behandlingsformer.
 • Lungekræft behøver ikke at være dødelig. Banebrydende nye behandlinger ændrer dramatisk lungekræftoverlevelsen hver eneste dag.
 • Nye immunterapier ser lovende ud til patienter med avanceret ikke-småcellet lungekræft (NSCLC).
 • Personlig medicin giver håb til patienter med lungekræft ved at anvende lægemidler, der er specifikke for deres kræfttumor.
 • Forskning viser, at rygestop målbart kan forbedre lungekræftpatienters overlevelse.
 • Screening med lavdosis CT-scanning kan reducere lungekræftdødsfald med 20 procent i forhold til standardrøntgen blandt voksne, som tidligere har røget 30 cigaretter om dagen, er nuværende rygere eller er stoppet med at ryge inden for de seneste 15 år. (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1102873).
 • Undersøgelser viser, at sundhedsrelaterede advarsler på cigaretpakker, især dem der bruger billeder, mindsker antallet af unge, der begynder at ryge, og øger antallet af tobaksbrugere, som stopper med at ryge. En gennemgang af undersøgelser foretaget i lande, der gennemførte kampagnen med billedlige advarsler, viser, at advarslerne øger bevidstheden om tobaksrelaterede skader og reducerer forbruget.
 • Globalt set rapporterer 78 procent af unge i alderen 13-15 år regelmæssig udsættelse for en eller anden form for tobaksreklame eller sponsorering. I lande, der allerede har gennemført forbud mod tobaksreklamer, har det gennemsnitligt været en syv procent reduktion i tobaksforbrug (http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2013/who_ban_tobacco/en/).
 • Data fra WHO viser, at implementering af rygepolitikker væsentligt reducerer eksponering for passiv rygning, også i lav- og mellemindkomstlande.
 • Undersøgelser viser, at brug af e-cigaretter, som er hurtigt stigende i popularitet, reducerer antallet af kræftfremkaldende stoffer og toksiner, som brugerne udsættes for sammenlignet med cigaretter.

WCLC18

Kultur