”Det bliver svært, måske umuligt, at finde patienter til denne kombinationsbehandling blandt de kastrationsresistent syge. De vil med de nye indikationer i den hormonsensitive del af sygdommen stort set alle have været behandlet – og dermed være resistente – for abiraterone,” mener Michael Borre
Ny anbefaling fra Medicinrådet er tæt på ligegyldig
Medicinrådet anbefaler Lynparza (olaparib) i kombination med abirateron til behandling af patienter med BRCA-muteret metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC), som ikke tidligere har modtaget behandling med en androgen receptor pathway inhibitor (ARPi). Det bliver tæt på umuligt at finde danske patienter til den behandling, mener overlæger.
Medicinrådets anbefaling er baseret på fase III-studiet PROpel, som Michael Borre, overlæge og professor i urinvejskirurgi på Aarhus Universitetshospital, i 2022 kaldte praksisændrende og med meget flotte resultater.
I dag er tonen dog en anden, for udviklingen inden for prostatakræft har været hastig og massiv. Dét, som dengang var et praksisændrende studie, er i dag blevet overhalet inden om og nu ikke længere særlig relevant.
”Det bliver svært, måske umuligt, at finde patienter til denne kombinationsbehandling blandt de kastrationsresistent syge. De vil med de nye indikationer i den hormonsensitive del af sygdommen stort set alle have været behandlet – og dermed være resistente – for abiraterone (som er en ARPi, red.),” skriver Michael Borre i en e-mail. Som urolog behandler han patienter med ARPi’er i et tidligere sygdomsstadium end det metastatiske, mens onkologer behandler i det metastatiske.
ARPi er standard i tidligere stadier
I Medicinrådets anbefaling af olaparib ligger betingelsen, at patienten ikke tidligere må være blevet behandlet med en ARPi. Og der bliver det tæt på umuligt at finde sådan en patient, da alle kastrationssensitive patienter vil have fået tilbudt en ARPi, inden de bliver resistente, vurderer Michael Borre.
”Skal der ske noget nyt og gennemgribende, vil den ansøgte kombinationsbehandling sammen med tidlig mutationstestning skulle rykkes langt frem, og langt tidligere i sygdomsforløbet,” siger han.
Professor i urologi, overlæge og leder af Copenhagen Prostate Cancer Center, Andreas Røder, behandler også prostatakræftpatienter med ARPi ved højrisiko, kastrationsfølsom prostatakræft. Han er enig med Michael Borre: Der er så få prostatakræftpatienter, som når til et kastrationsresistent stadium i dag, uden at have fået en ARPi, at det er næsten er umuligt at finde dem. Alligevel er han positiv overfor anbefalingen og glad for, at der kommer endnu et værktøj at arbejde med.
”Trods det kun er meget få, der kan få gavn af denne behandling, er det stadig skønt, at den nu er tilgængelig, så muligheden er der ved behov. På den måde er jeg glad for, at anbefalingen kom,” siger Andreas Røder.