”Vi er rigtig glade for, at vi endelig kan tilbyde en bredere gruppe af disse patienter, som ikke har andre muligheder, en god og tålelig behandling,” siger Camilla Qvortrup.
Nu får flere uhelbredeligt syge tarmkræftpatienter adgang til omdiskuteret sidstelinje-behandling
Medicinrådet har anbefalet Lonsurf (trifluridin/tipiracil) kombineret med bevacizumab til behandling af metastatisk tyk- og endetarmskræft (mCRC) hos voksne patienter, som har modtaget to tidligere behandlingsregimer og er i god performancestatus. Det glæder Camilla Qvortrup, formand for DCCG.dk (Dansk Colorektal Cancer Gruppe) og DMCG.
”Vi er rigtig glade for, at vi endelig kan tilbyde en bredere gruppe af disse patienter, som ikke har andre muligheder, en god og tålelig behandling,” siger Camilla Qvortrup, overlæge på Rigshospitalets kræftafdeling.
Siden 2020 har hun og kollegaen professor Per Pfeiffer forsøgt at få Medicinrådet til at genoverveje Lonsurf i kombination med bevacizumab til mCRC-patienter, som er progredieret på alle andre standardbehandlinger, og har ryggen mod muren. Det gjorde de til dels på baggrund af egen forskning – et fase II-studie publiceret i The Lancet Oncology.
Dengang afslog Medicinrådet at tage behandlingen op af egen drift. I stedet åbnede fire ud af fem regioner i 2021 for adgangen til behandlingen, efter et større antal opfordringer og ansøgninger til regionernes lægemiddelkomitéer. Det var dog til en meget begrænset gruppe af patienter.
I 2023 kom fase III-studiet SUNLIGHT, som demonstrerede, at kombinationen af Lonsurf og bevacizumab giver en god effekt og rykker median samlet overlevelse betydeligt sammenlignet med Lonsurf. Og hvis man holder det op mod det ældre Lonsurf-studie RECOURSE, hvor komparator er placebo, så er der tale om en fordobling i overlevelse – 10,8 måneder for Lonsurf+bevacizumab sammenlignet med 5,3 måneder for placebo.
”Når man kigger på, hvor mange patienter der er i live efter et år, er det tal 43 procent for gruppen, der får kombinationsbehandlingen i SUNLIGHT. Hvis man ser på OS-raten for patienterne i RECOURSE-studiet, som får placebo, ligger tallet på 18 procent. Det er en markant forskel,” sagde Camilla Qvortrup i den forbindelse.
Behandlingen er godt tålt
Det er også SUNLIGHT-studiet, som ligger bag den nye anbefaling fra Medicinrådet.
I SUNLIGHT-studiet indgik 492 patienter, der blev randomiseret til at modtage enten kombinationsbehandlingen Lonsurf + bevacizumab (BEV) (n=246) eller Lonsurf (n=246) alene.
Efter 12 måneders opfølgning viser resultatet, at:
- Lonsurf+BEV signifikant forlængede samlet overlevelse (OS) i forhold til Lonsurf alene. Median OS var henholdsvis 10,8 måneder i Lonsurf+BEV-armen mod 7,5 måneder Lonsurf-armen (HR, 0,61; 95 % CI, 0,49, 0,77; P<0,001).
- OS-rater efter 12 måneder var 43 procent i Lonsurf+BEV-armen og 30 procent i LONSURF-armen.
- Median progressionsfri overlevelse (PFS) var 5,6 måneder i Lonsurf+BEV-armen og 2,4 måneder i Lonsurf-armen (HR, 0,44; 95 % CI, 0,36,0,54; P<0,001).
”Det er en betydelig effekt, og det er en behandling, som patienterne har efterspurgt. Samtidig har vi kunnet se, at patienterne som får kombinationsbehandlingen bevarer en høj livskvalitet og god performancestatus. Så resultaterne skal også ses i lyset af det,” siger Camilla Qvortrup.
DCCG skal levere data
Medicinrådet opfordrer Dansk Colorektal Cancer Gruppe (DCCG) til at indsamle data på behandlingens effekt på overlevelse, for rådet vil evaluere behandlingen igen om to år. Det undrer dog Camilla Qvortrup.
”Det lyder næsten som, at det er en betinget anbefaling. Vi synes i DCCG, det er vigtigt med at få data for de behandlinger, vi giver, men vi vil gerne i DCCG i dialog med Medicinrådet om, hvordan disse data kan sikres, da det ikke er data, der aktuelt er umiddelbart tilgængelige. Derudover vil vi gerne have en afklaring af, hvilken metode, der skal anvendes ved en revurdering,” siger hun.