Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny dansk teknik til at finde blærekræft breder sig på hospitaler

Flere og flere sygehuse i ind- og udland er i gang med at indføre den danske teknik Narrow Band Imaging (NBI) til udredning af blærekræft samt ved operation. 

I en række studier har teknikken vist sig effektiv og nem at bruge, og den er nu blevet indført i de danske retningslinjer i forbindelse med undersøgelse og behandling af blærekræft.

”Flere og flere sygehuse er i gang med at omstille til NBI. Der er desuden også fokus på vores undersøgelse ude i Europa, hvor man går mere og mere over til det i stedet for den nuværende metode med fluorescens,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen i en nyhed på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Han er professor og overlæge ved Aarhus Universitet, og har været ledende forsker bag teknikken.

Bedre end standarden

Jørgen Bjerggaard Jensen og hans team har sammenlignet NBI med de nuværende teknikker til undersøgelse og operation for blærekræft. Det drejer sig om hvidt lys, der bruges ved kikkertundersøgelser af blæren, samt fluorescens, der bruges ved kikkertoperationer. Undersøgelserne viser, at NBI er bedre end hvidt lys, og at teknikken er ligeså god som fluorescens til at finde kræft. NBI er imidlertid enklere og billigere at bruge end fluorescens, forklarer Jørgen Bjerggaard Jensen.  

”Fluorescens skal puttes op i blæren via et kateter en time, inden patienten bliver bedøvet. Og hvis patienten ikke kan holde på det, virker det ikke. Det er generende for patienten og besværligt, og de problemer har man ikke med NBI. Det er mere patientvenligt, det er billigere, og vi har desuden resultater på vej, der peger på, at man kan stille en mere sikker diagnose,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen til Kræftens Bekæmpelse.  

De nye resultater, som er på vej, bygger på en opgørelse over de patienter, som er blevet behandlet med NBI på afdelingen i Aarhus siden januar 2019. 

”Vores idé var, at vi kunne tilbyde noget, der var ligeså godt som fluorescens, men det ser faktisk ud til, at det er en smule bedre end fluorescens. Patienterne får dermed en bedre sikkerhed for, at de får den helt rigtige diagnose med det samme – og dermed også den optimale behandling,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen til Kræftens Bekæmpelse.

Ny tilgang til data skal sætte retning for fremtidens kræftbehandling

En ny virtuel platform for datadeling skal være med til at sikre, at der bliver indsamlet komplette prospektive data på behandlingen af patienter med kræft. Denne type data er i dag en mangelvare, hvilket bl.a. betyder, at den reelle, kliniske effekt af nye, målrettede anticancer-behandlinger er ukendt.

Læs mere ...

OSCAR-projektet skal sikre større indsigt i sundhedsudfordringer

Troels Bierman MortensenEn bredere og mere sikker udnyttelse af data skal bidrage til at løse en række af de udfordringer, det danske sundhedsvæsen aktuelt står overfor, lyder visionen fra en af initiativtagerne til en virtuel platform for indsamling og sammenkobling af anonymiserede og krypterede data.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift