Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Kortere strålingsforløb har måske bedre effekt mod blærekræft

Færre strålebehandlinger med lidt højere dosis ved hver behandling er mindst ligeså effektivt mod blærekræft, hvor sygdommen har spredt sig til det omkringliggende muskelvæv, som behandling med standardstråleterapi.

Denne tilgang kan meget vel blive ny praksis, vurderer Peter Meidahl Petersen, der er overlæge på Onkologisk Afdeling ved Rigshospitalet

Faktisk bliver det kortere strålebehandlingsforløb koblet til en reduceret risiko for tilbagefald sammenlignet med standardstråleterapi, konkluderer forskerhold bag en ny metaanalyse publiceret i tidsskriftet The Lancet Oncology. Metaanalysen viste, at de patienter, der havde fået et 20-dosis strålebehandlingsforløb givet over fire uger, havde 29 procent lavere risiko for, at deres kræft ville vende tilbage i løbet af fem år end de patienter, der fik et 32-dosisforløb givet over 6,5 uger (justeret HR 0,71 [95% KI 0,52-0,96]). Selvom hver enkelte dosis var lidt højere blandt de patienter, der fik 20 behandlinger, var den samlede mængde stråling lavere i denne gruppe.  

”Kortere strålebehandlingsforløb, der indeholder en lavere samlet stråledosis, har allerede vist sig at være lige så effektiv til behandling af andre kræftformer - herunder brystkræft og prostatacancer - end længere forløb med højere doser,” udtaler medforfatter, Robert Huddart, professor i urologisk kræft ved Institute of Cancer Research i London, til hospitalet Royal Marsden’s hjemmeside. 

”De nye fund er et vigtigt skridt mod et mere skånsomt og smartere behandlingstilbud til patienter med blærekræft, og det er især rettidigt i den nuværende Covid-19-æra, hvor der virkelig er behov for at holde patienter ude af hospitalet, når det er muligt,” udtaler han. 

Muligvis grundlag for ny praksis

Metaanalysen inddrager og sammenholder patientdata fra to store fase III-studier, som begge underbygger, at færre behandlinger kan være et ligeså godt valg – og måske bedre – mod blærekræft som standard stråleterapi.

”Det er et spændende resultat. Metaanalysen baserer sig på to velgennemførte studier og viser, at man kan opnå samme biologiske effekt ved færre behandlinger i lidt højere dosis per gang, uden at det giver flere bivirkninger,” siger Peter Meidahl Petersen, overlæge på Onkologisk Afdeling ved Rigshospitalet.

Resultatet kan potentielt blive praksisændrende, vurderer han.

”Det er sandsynligt, at man vil ændre retningslinjer på denne baggrund, men det skal først diskuteres i Dansk Blære Cancer Gruppe, hvor man gennemgår data og vurderer, om det er solidt nok. Studiet må gennemgås nøje for, om der kan være andre forklaringer på at den kortere behandling var bedre, idet der ikke blev randomiseret mellem de to dosis-regimer i de to bagvedliggende studier. Jeg er sikker på, at de vil kigge på det, inden de reviderer retningslinjerne næste gang.” 

Metaanalysen har ikke undersøgt, om den kortere strålingsforløb giver bedre sygdomskontrol og er standardbehandlingen overlegen. Analysen har i stedet kigget på, om det kortere behandlingsforløb er non-inferiør, altså om sygdomskontrollen er mindst lige så god ved kortere strålingsforløb.

Færre behandlinger er, ifølge Peter Meidahl Petersen, positivt i sig selv, da det kan betyde, at personer med blærekræft vil kunne spare 12 besøg på hospitalet for at få stråleterapi og dermed også spare hospitalet for ressourcer.

”Der er ingen patienter, som hellere vil have 32 behandlinger end 20, så det vil uden tvivl være et bedre tilbud for dem. Og måske det også mindsker risiko for tilbagefald, så det er kun positivt, hvis konklusionen fra undersøgelsen her holder,” siger han.

Kultur