Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny test kan udpege kvinder med høj risiko for livmoderhalskræft

En biomarkørbaseret test kan bruges til at udpege kvinder, der har højere risiko for at udvikle livmoderhalskræft.

Det viser resultater fra IMPACT-studiet, hvis resultater er publiceret i International Journal of Cancer, har deltagelse af mere end 35.000 kvinder i alderen 25-65 år, som har gennemgået rutinemæssig screening for livmoderhalskræft på 32 kliniske steder i 16 stater over hele USA.

I studiet modtog kvinder, der var positive for højrisiko-HPV, en opfølgende test i form af CINtec PLUS Cytology triage (sorterings)-testen for at hjælpe med at afgøre, om deres livmoderhalsceller var ved at blive transformeret til livmoderhalskræft. CINtec PLUS Cytology-testen viste en signifikant højere følsomhed ved påvisning af præ-livmoderhalskræft sammenlignet med Pap-cytologi.

Udersøgelsen viste også, at HPV-positive kvinder med CINtec PLUS Cytology-negative testresultater havde en meget lav kumulativ et-årsrisiko for sygdom, hvilket var signifikant lavere end risiciene forbundet med et negativt Pap-cytologi-testresultat hos HPV-positive kvinder.

CINtec PLUS Cytology-testen virker ved at måle den samtidige tilstedeværelse af de to biomarkører p16 og Ki-67 i en enkelt celle. Denne abnormitet er nemlig forbundet med HPV-infektioner, der, hvis de ikke behandles, kan udvikle sig til præ-kræft eller kræft. Et positivt resultat af disse to biomarkører i en enkelt celle signalerer altså, at en kvinde er mere udsat for sygdom.

CINtec PLUS Cytology-testen udføres med den samme prøve, som bruges til HPV- eller væskebaserede Pap-cytologitests. Dette eliminerer behovet for yderligere eller gentagen prøveindsamling eller tid brugt på at vente på at finde ud af, om en infektion forsvinder.

”Som en triage-test for HPV-positive screeningsresultater for livmoderhalskræft kan CINtec PLUS Cytology-testen være meget nyttig til at differentiere kvinder, der vil have mest gavn af øjeblikkelig henvisning til kolposkopi, fra de kvinder, der kan følges op med mindre invasive metoder,” siger professor emeritus i patologi og cellebiologi ved Columbia University Medical Center, New York, Thomas Wright i en pressemeddelelse.

CINtec PLUS Cytology blev godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder (FDA) i marts 2020, men er endnu ikke godkendt i Europa.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift