Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


T-celler kan målrettes ovariecancer

Forskere på Wistar Institute har opdaget et receptor-protein, som er overudtrykt på overfladen af forskellige typer af ovarie-kræftceller, herunder to af de mest aggressive subtyper, cellecarcinom og mucinøs ovariecancer.

Opdagelsen indebærer, at forskerne kan have fundet et ideelt terapeutisk mål for behandling med immunterapi.

Det er der også hårdt brug for. Der er kun sket små fremskridt i behandlingen af ovariecancer de seneste 20 år, og der forskes på livet løs over hele verden med henblik på at øge overlevelsen. Den nyeste forskning fokuserer på at udvikle immunterapi, hvor man manipulerer immuncellerne til at genkende, finde og dræbe, eller kontrollere, cancerceller på ovarierne uden at skade sundt væv.

”Vi begyndte at forske i dette for knap fire år siden med det formål at finde en sikker og effektiv immunologisk tilgang til behandlingen af epiteliale ovarietumorer,” siger José R. Conejo-Garcia, professor og programleder af Tumor Microenvironment and Metastasis Program på Wistar Institute og leder af studiet, som er publiceret i Clinical Cancer Research.

”Vi fandt en receptor, der udelukkende var udtrykt på ovarie-kræftceller, og det satte os i stand til at bruge en banebrydende, målrettet T-celle teknologi, som potentielt kunne eliminere cancerceller i patienterne,” siger Conejo-Garcia.

Forskerholdet kunne påvise, at den follikel-stimulerende hormon receptor (FSHR) er udtrykt på kræftcellernes overflade i omkring 50 til 70 procent af alvorlige ovarie-carcinomer, i 70 procent af endometrioide caercinomer, i 67 procent af mucinøse ovarie carcinomer og i 33 procent af clear cell ovarie carcinomer.

Selv om receptoren er udtrykt i ikke-cancerøse ovarieceller, er den ikke udtrykt i noget andet væv i kroppen, og målrettet behandling vil derfor kun påvirke ovarierne, når de dræber de cancerøse celler. I museforsøg fandt forskerne ingen bivirkninger: Intet vægttab, intet tegn på ubehag/smerter, ingen virkning på sundt væv, og leverenzymer og glukose-værdier var ikke påvirket.

 

Alfredo Perales-Puchalt, ph.d og postdoc i Conje-Garcias laboratorium og studiets førsteforfatter siger:

”Ideelt ville vi gerne se denne teknologi brugt efter den indledende behandling med kirurgi og kemoterapi. Tilbagefald er et stort problem i behandlingen af ovariecancer, og vi mener, at den metode, vi har undersøgt, kunne anvendes til at gøre patienten fri for resterende sygdom og drastisk reducere muligheden for, at canceren vender tilbage.”

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift