Forurening er skyld i 10 procent af alle kræfttilfælde i Europa

Eksponering for blandt andet luftforurening, passiv rygning, radon, UV-stråling og asbest er årsag til mere end hver tiende kræfttilfælde i Europa. Det viser en ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA).

Det er første gang, at EEA har undersøgt sammenhængen mellem kræft og miljø. Det har agenturet gjort ved at gennemgå den nyeste videnskabelige evidens vedrørende luftforurening, radon, ultraviolet stråling, passiv rygning, visse kemikalier samt andre forurenende stoffer.

Rapporten konkluderer, at den miljø- og erhvervsbetingede kræftrisici kan reduceres markant ved at forebygge forurening og ændre adfærd. Mindre eksponeringer er således både et effektivt og omkostningseffektivt middel til at reducere kræfttilfælde og tilknyttede dødsfald, forlyder det i en pressemeddelelse omhandlende rapporten fra EEA.

En kvart million liv

"Hvert år anslås det, at der går over en kvart million liv tabt i Europa som følge af miljørelateret kræft. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse, og vi har sat stærkt ind på at reducere forurenende stoffer i vand, jord og luft som led i den europæiske kræfthandlingsplan. Så sent som i denne uge fremlagde vi et skelsættende forslag om at mindske brugen af pesticider med 50 procent inden 2030 som led i vores jord til bord-strategi," udtaler Stella Kyriakides, EU-kommissær med ansvar for sundhed og fødevaresikkerhed i pressemeddelelsen.

EEA vurderer, at der bliver registreret tre millioner nye kræfttilfælde i EU hvert år, mens 1,3 europæiske kræftpatienter dør af kræft årligt. De økonomiske omkostninger i forbindelse med kræft anslås til at have været cirka 178 mia. euro alene i 2018.