Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nyt system identificerer de rette patienter til præcisionsmedicin

Et nyt klassifikationsværktøj for tumor-DNA-mutationer skal gøre det lettere at identificere patienter med kræft, der sandsynligvis vil reagere på præcisionsmedicin.

Systemet, kaldet ESCAT (ESMO Scale for Clinical Actionability of molecular Targets), er blevet vedtaget i et samarbejde mellem førende kræftspecialister i Europa og Nordamerika og er offentliggjort i Annals of Oncology.

Baggrunden for ESCAT er et behov for at harmonisere og standardisere rapporteringen og fortolkningen af klinisk relevante genetiske data.

”Læger får en voksende mængde information om den genetiske sammensætning af hver patients kræft, men det kan være svært at fortolke informationerne, når de optimale behandlingsmuligheder skal besluttes. ESCAT vil hjælpe os med at skelne mellem de ændringer i tumor-DNA, der er vigtige for beslutninger om målrettede lægemidler eller adgang til kliniske forsøg, og dem, der ikke er relevante,” siger initiativtager til projektet, professor Fabrice André, som er formand for ESMO's arbejdsgruppe for translationel forskning og og præcisionsmedicin, i en pressemeddelelse.

Det nye system klassificerer ændringer i tumor-DNA i overensstemmelse med deres relevans som markører for udvælgelse af patienter til målrettet behandling, baseret på styrken af ​​klinisk dokumentation der understøtter det (Tier I-V). Det er første gang, at der er udviklet en klassifikation, som er relevant for alle potentielle målrettede kræftlægemidler, og ikke kun dem, der er godkendt til brug af nationale tilsynsorganer. Klassifikationen muliggør også, at mutationer opgraderes eller nedgraderes som følge af nye data.

ESCAT vil også gøre det lettere for klinikere og patienter at diskutere resultaterne af multigen-sekventering, som tilbydes til flere og flere patienter. Nuværende testteknikker viser ofte, at mange af generne i en patients tumor er muterede, men det er uklart, hvilke som er relevante for behandlingsbeslutninger. Ved at bruge ESCAT til at vise, hvilke ændringer der er relevante, bliver det lettere at identificere og blive enige om den rette behandling for den rette patient, påpeger ESMO.

Det europæiske selskab for medicinsk onkologi, ESMO, håber, at europæiske og nordamerikanske kræftcentre og laboratorier vil begynde rutinemæssigt at benytte ESCAT og registrere Tier I-V-graden af ​​genetiske mutationer i patienternes kliniske journaler og laboratorierapporter.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift