For meget Go'morgen-TV - for lidt sundhed, Heunicke

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Vestergaard: Økonomer i medicinrådet vil give bedre vurderinger

Fem af de sundhedsøkonomer, der før sad i Amgros, er fra 1. januar flyttet over i Medicinrådets sekretariat for at være tættere på, når de foretager beregninger af økonomien i nye behandlinger.

Den nye indretning vil forbedre de økonomiske vurderinger, siger patientrepræsentant i Medicinrådet, Leif Vestergaard Pedersen, efter rådsmødet onsdag.

”Når de er flyttet over, begynder vi at arbejde på en lidt anden måde, hvor sundhedsøkonomerne kommer med på et tidligere tidspunkt sammen med fagudvalgene, og det vil give bedre beslutningsgrundlag. Det er de samme mennesker, der skal lave beregningerne, så det er ikke fordi, der har været noget galt med det, de har lavet, men deres muligheder bliver forbedret. De kan for eksempel være med undervejs, når fagudvalget arbejder, og allerede der begynde at få en idé om, hvilket økonomisk model, de skal bruge,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Hidtil har den økonomiske del af vurderingen af et nyt lægemiddel og den sundhedsvidenskabelige været adskilt. Amgros foretog de sundhedsøkonomiske analyser og Medicinrådet de sundhedsvidenskabelige. Men med Danske Regioners beslutning om at indføre kvalitetsjusterede leveår (QALY) i Medicinrådets arbejde er de to dele af vurderingen blevet koblet sammen hos Medicinrådet.

Fagudvalgets vurdering af den kliniske merværdi og økonomernes vurdering af økonomien skal fortsat være to adskilte processer, ligesom det vil fortsat være Amgros, der forhandler priser på nye lægemidler med lægemiddelvirksomhederne, men økonomerne i Medicinrådet får et bedre udgangspunkt for deres arbejde, mener Leif Vestergaard Pedersen. 

Han vurderer ikke, at den tidlige engagering af økonomerne vil betyde hurtigere sagsbehandling.

”Man skal nok ikke sætte næsen op efter, at det vil forkorte behandlingstiden i Medicinrådet, men det der kommer til at ske, bliver lidt bedre,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

NELSON-ekspert: Ingen argumenter for at forsinke screening af rygere

Hver femte danske dødsfald på grund af lungekræft ville kunne blive forhindret, hvis Danmark indfører et CT-baseret screeningsprogram for lungekræft, vurderer den hollandske screeningsekspert, Harry J. de Koning, som har udført Europas største studie nogen sinde af effekten af at screene tidligere og nuværende rygere.

Læs mere ...

Onkologisk Tidsskrift lancerer i Sverige

Medicinske Tidsskrifter,har lanceret sit første medie i Sverige, nemlig Onkologisk Tidskrift (på svensk er der kun ét "s" i Tidsskrift), som også var virksomhedens første medie i Danmark.

Læs mere ...

ASCO håber stadig at kunne afholde årsmøde trods corona

På nuværende tidspunkt planlægger det amerikanske kræftselskab ASCO fortsat at afholde sit årlige møde i Chicago, der er sat til 29. maj-2. jun, men udvikler alternative scenarier, hvis det skulle blive nødvendigt at aflyse det fysiske møde pga. COVID-19.

Læs mere ...

Laboratorieforsøg: Statiner sulter kræftceller ihjel

I laboratorieforsøg med humane celler har forskere ved Johns Hopkins Medicine i USA fundet, at statiner kan dræbe kræftceller ved at 'sulte dem ihjel'. Resultaterne forbedrer ifølge forskerne tidligere beviser for, at statiner kan være værdifulde til bekæmpelse af nogle former for kræft.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift