Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Derfor har diabetespatienter større risiko for kræft-metastaser

Patienter med diabetes har en øget risiko for metastatisk kræft, der skyldes en forringet kollagen-struktur.

Det antyder en nyere undersøgelse fra Cornell University, hvor forskere har forsøgt at finde forklaringen på, at personer med diabetes har en højere risiko for kræft.

I 2018 viste en stor undersøgelse med 450.000 personer med type 2-diabetes, at risikoen for tarmkræft er 20 procent højere, mens risikoen for brystkræft er fem procent højere. Risikoen for at dø af brystkræft eller prostatakræft er hhv. 25 procent og 29 procent højere.

"Kræft og diabetes er to af de værste helbredsproblemer i de udviklede lande, og der er en forbindelse mellem de to," siger Mingming Wu, professor i biologi- og miljøteknik.

"For kræft ligger halvdelen af forklaringen stadig i genetik. Det er først for nylig, at vi har indset, at der er en anden halvdel, vi ikke var bevidste om, nemlig mikromiljøet."

For at kræft kan metastasere, skal de funktionsdygtige celler rejse gennem en blanding af mineraler, kulhydrater, vand og bindevæv for at komme ind i blodbanen, hvorigennem det bevæger sig til en anden del af kroppen. Blandingen, der er kendt som ekstracellulær matrix, (ECM) er et komplekst og dynamisk miljø. En hovedkomponent er kollagen, et protein der understøtter cellers strukturelle integritet.

Kollagenfibre er sammensat af nanometer store strenge, kaldet fibriller. Disse fibriller kombineres til fibre af forskellig længde og tykkelse. Hos diabetikere påvirker forhøjede blodsukkerniveauer arkitekturen af ​​kollagenfibre på måder der fremmer kræftcellebevægelser i hele kroppen, viser forskernes resultater.

Ved hjælp af brystkræftceller eksperimenterede forskerne med varierende glykationskoncentrationer og anvendte time lapse billeder til at spore cellernes bane, da de bevægede sig gennem det tredimensionale rum. Forskerne fandt, at cellerne flyttede sig længere og hurtigere i meget glycerede miljøer end i ikke-glycerede.

Resultaterne viste, at glycation øgede tumorinvasion i kollagenmatricer. Mere specifikt var gennemsnitshastigheden af de malgne brystkræft-celler højere i glycerede collagen geler end i ikke-glycerede collagen geler for alle tre testede gelkoncentrationer.

"Diabetikere har højere blodsukkerindhold, der fører til glykation og ændrer kollagenets struktur i deres væv," siger Young Joon Suh, en kandidatstuderende i bioteknik og hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Investigative Biology.

"Hvis de tilfældigvis har kræft, tror vi, at denne glykationsproces fremmer metastaseringshastigheden."

Forskere kortlægger proteinnetværk bag tumorvækst i lungerne

Forskere fra Københavns Universitet har som de første i verden kortlagt de netværk af proteiner, der kontrollerer de signalveje, som kræftceller bruger til at sprede sig i lungevævet. Studiet skal bruges til at forbedre eksisterende kræftbehandling og udvikle nye lægemidler.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift