Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

ESMO fokuserer på grundforskning, diagnostik og machine learning

ESMO: Overskriften for – og målet med – årets ESMO-kongres er ’Translating science into better cancer patient care’. Skal det mål opfyldes, må der bruges kræfter på grundforskning, mener professor Anton Berns fra Hollands Kræftinstitut i Amsterdam, Holland.

Han var en af deltagerne på ESMO’s indledende pressemøde fredag den 27. oktober, hvor han udpegede de studier, han mener, er værd at lægge mærke til på årets ESMO-kongres.

”En stor del af de fremskridt, vi har gjort i behandlingen af kræft, er baseret på viden om biologi og immunologi. Jeg tror, at de fremskridt har været mulige, fordi der har været nogle personer, som har været interesserede i at finde ud af, hvordan naturen og immunsystemet virker. Kræft er en mere kompliceret sygdom, end vi troede, og evolution ser ud til at spille en vigtig rolle. Derfor er det nødvendigt, at vi bruger energi på grundforskning,” siger Anton Berns.

Han fremhæver en række sessioner på ESMO, som har fokus på grundforskning. Sessionerne fokuserer blandt andet på fremskridt inden for tidlig diagnostik, sygdomsmonitorering og forudsigelse af respons. Det drejer sig om uddannelsessession ’Meeting the liquid biopsy family’ lørdag kl. 8.30, den multidisciplinære session ’Liquid biopsies, tumour dormancy and minimal disease detection’ søndag kl. 16.45 og specialsessionen ’Which are the prefered platforms for IO biomarker discovery?’ mandag kl. 14.45.

Anton Bernes mener også, at uddannelsessessionen ’DNA repair: From basic science to the clinic and back’ søndag kl. 10.15 samt Keynote lecture-sessionen ‘RAS signalling and cancer’ søndag kl. 12 er værd at overvære.

En anden deltager på fredagens pressemøde, leder af Centre Léon Bérard i Lyon, Frankrig, professor Yves Blay, spår, at de i alt 14 studier, der er udvalgt til præsentation på ESMO’s tre Presidential Symposium-sessioner, vil medføre store ændringer inden for fire-fem store kræftsygdomme.

Han mener også, at der er fremskridt på vej inden for mere sjældne sygdomme, i form af nye klasser af lægemidler. Jean-Yves Blay fremhæver blandt andet et studie på Presidential Symposium mandag kl. 16.30, som retter sig mod kolangiokarcinom, som er en svulst som opstår fra epitelet i galdetræet, enten inde i leveren eller udenfor. Han fremhæver også to proffered papers mod hhv. sarkomer mandag kl. 14.45 og neuroendokrine samt endokrine tumorer søndag kl. 16.30.

Endelig mener Jean-Yves Blays, at det er værd at bruge opmærksomhed på sessioner vedrørende kunstig intelligens, som f.eks. mashine learning, da det vinder mere og mere indpas i kræftbehandlingen. Han foreslår f.eks. uddannelsessessionen ’The promise of mashine learning in medicial oncology’ søndag kl. 16.30.

ESMO 2019 finder sted i Barcelona 27. september til 1. oktober og mere end 28.000 fagfolk fra 138 lande. Deltagerne repræsenterer forskellige onkologiske discipliner, beslutningstagere inden for sundhedsområdet, patientforeninger, medicinalvirksomheder og internationale medier.

Årets ESMO-kongres byder på mere end 2.200 abstracts, heraf næsten 100 late breaking abstracts, som potentielt kan være praksisændrende. Det videnskabelige program spænder fra basalforskning til immunterapi af kræft, fra onkologisk behandling til palliativ behandling og fra sjældne kræftformer til godkendelse af medicin.

Kultur