Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Danmark bliver vært for verdenskongres i elektroporation

Julie Gehl

I 2021 skal København være vært for den fjerde udgave af verdenskongressen i elektroporation. Professor Julie Gehl fra Sjællands Universitetshospital er med til at arrangere kongressen, der bredt belyser en teknologi, som hun spår, får en vigtig rolle i kræftbehandlingen fremover.

”Det, vi har brug for i kræftbehandlingen, er, at vi får flere muligheder til vores patienter. Der er stadig for mange mennesker, som dør af kræft, og for mange mennesker, der har bivirkninger ved den kræftbehandling, de får. Så det gælder om at få nogle flere redskaber, som vi kan bruge til at hjælpe patienterne. Jeg tror, at elektroporation bliver en vigtig ekstra mulighed i kræftbehandlingen,” siger Julie Gehl.

Elektroporation er en metode, hvor man ved hjælp af elektriske impulser kan lave sprækker i cellemembraner. Det kan blandt andet bruges til at lægge molekyler ind i kræftcellerne, som kan slå kræftcellerne ihjel. Indtil videre bruges metoden typisk til at lægge kemoterapi ind i kræftcellerne, men man er også begyndt at arbejde med kalk, fordi kræftceller har vist sig at have svært ved at tåle høje koncentrationer af kalk inde i kræftcellerne, fortæller Julie Gehl.

Elektroporation er gået fra udelukkende at være en eksperimentel behandlingsform til i dag at blive brugt bredt i både rutine- og forsøgsbehandling. Som det er nu, bruges elektroporation rutinemæssigt i Danmark til behandling af metastaser i huden fra f.eks. bryst- og modermærkekræft. Behandlingen foregår på Herlev Hospital. På Rigshospitalet arbejder man med elektroporation til behandling af hovedhalskræft, og på Sjællands Universitetshospital arbejder man med metoden i tarmkræft og er i gang med at sætte flere protokoller op, fortæller Julie Gehl, som har arbejdet med teknologien i 25 år.

Der er få bivirkninger ved elektroporation, fordi det er en lokaliseret behandling, som gives lige præcis der, hvor den kræftsvulst, man vil behandle, befinder sig. Metoden er desuden billig og kræver ikke det store setup, fortæller Julie Gehl.

”Teknikken er ganske enkel, men kræver specialister inden for det respektive felt, så de kan se præcist, hvor den tumor er, som skal behandles, og vurdere, om der er brug for elektroporation eller en anden behandling. Det er noget af det, vi beslutter, når vi har fælles konferencer mellem de forskellige afdelinger, hvor vi ser på, hvad der er bedst for den enkelte patient,” siger hun.

Udviklingen er drevet af læger

Udover kræftbehandling er et andet perspektiv ved elektroporation, at metoden kan bruges til genterapi, fordi man kan lægge DNA ind cellerne via de sprækker, man får lavet med de elektriske pulse. Julie Gehl tror, at det vil få stor betydning for vacciner fremover, fordi man med elektroporation kan øge effekten af vacciner, der er lavet ved hjælp af DNA-stykker. I øjeblikket er der eksempelvis forsøg i gang med elektroporation og HPV-vaccine og ebolavaccine.

Elektroporation kan også bruges i fødevareindustrien til at sterilisere fødevarer uden brug af varme. Det kan f.eks. være juice, hvor man gerne vil bevare indholdet af vitaminer ved ikke at bruge varme, men samtidig vil sørge for, at produktet er steriliseret. Her kan man bruge kraftige elektriske impulser til at ødelægge bakterierne. Metoden kan også bruges til energiproduktion, hvor man i algekulturer kan få det, der er inde i algerne ud, ved hjælp af elektriske pulse.

Fordi elektroporation har så bred en anvendelse, deltager både læger, dyrlæger, biologer og ingeniører, der arbejder med forskellige aspekter af teknikken, på verdenskongressen for elektroporation.

På kongressen vil de seneste nye resultater blive fremlagt, ligesom der vil blive holdt møder mellem forskere fra forskellige lande, hvor man diskuterer de nye resultater og aftaler nye projekter, fortæller Julie Gehl.

”Elektroporation er en meget billig teknologi, så der er ikke de store medicinalindustri-interesser i det. Udviklingen er meget drevet af de læger, som arbejder med teknikken. Det gør, at det er utrolig vigtigt, at vi har den her mulighed for at mødes og diskutere, hvordan vi går videre,” siger hun.

4th World Congress on Electroporation and Pulsed Electric Fields finder sted i september 2021 I København.

Kultur